Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe moet ik nu iemand reanimeren? En meer vragen over de coronacrisis

16 april 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Hoe moet ik reanimeren in tijden van corona?

Agnes

Wat moet je doen als iemand op straat of in een winkel wordt getroffen door een hartaanval? We moeten tenslotte afstand houden van anderen en lichamelijk contact vermijden. ‘Mag ik dan nog mond-op-mond-beademing doen?’, vraagt Agnes zich af. 

Nee, dat is nu niet verstandig, zegt het Rode Kruis. Een woordvoerder laat weten dat je in elk geval direct 112 moet bellen. ‘En ga op zoek naar de dichtstbijzijnde AED. Daarmee vermijd je direct lichamelijk contact’, aldus de zegsvrouw. 

Er gelden tijdens de corona-crisis andere richtlijnen voor een reanimatie, lezen we op de website van de Hartstichting. Zo moet je bij slachtoffers die niet besmet zijn alleen kijken of iemand nog ademhaalt, dus niet luisteren of voelen, zoals je dat voorheen zou doen. Ook mag je het hoofd niet aanraken en je mag dus geen mond-op-mond-beademing geven, maar wel borstcompressie. 

Bij slachtoffers met een vermoeden van een besmetting gelden dezelfde regels, behalve de borstcompressie. Die mag je dan niet geven. Volgens de Hartstichting mag je bij kinderen tot de puberteit wel gewoon reanimeren volgens de oude richtlijn, omdat het risico op besmetting beperkt is. 

Ook de richtlijnen voor burgerhulpverlening zijn aangescherpt. Zo krijgen alleen mensen onder de 50 jaar nog een alert als iemand in de buurt gereanimeerd moet worden. De Hartstichting zegt dat je niet naar een reanimatie moet gaan als je zelf ziek bent of als iemand in je gezin ziek is. En als je tot een risicogroep behoort, mag je nu ook niet naar een reanimatie gaan. 

De Nederlandse Reanimatie Raad heeft het volledige advies online staan. Dat kun je hier lezen. 

Waarom lopen en fietsen politieagenten niet 1,5 meter van elkaar?

Ria

Politieagenten en handhavers zijn - net als andere vitale beroepen - uitgesloten van de regels, omdat zij anders hun werk niet kunnen doen. ‘We houden, daar waar het kan, echt wel 1,5 meter afstand van elkaar’, zegt de politie. Maar in een politieauto of bij een aanhouding wordt het natuurlijk lastig. Agenten nemen nu wel sneller de fiets of een bus in plaats van een auto, om zo toch wat meer afstand te kunnen houden. 

Ria vraagt zich ook af of agenten en handhavers getest worden op het coronavirus. Op dit moment gebeurt dat nog niet, maar dat zou de politie wel graag zo snel mogelijk zien. 

'Wij zitten nu eenmaal in een beroepsgroep die meer risico loopt. Hoewel er maatregelen worden getroffen, blijft het als agent lastig om afstand te houden, benadrukt hij. 'Als ik hier nu een straatroof zie plaatsvinden, ga ik er toch achteraan. Dan heb ik niet de tijd om eerst even te kijken of ik een mondkapje kan vinden', vertelde de Amsterdamse politiechef Frank Paauw twee weken geleden tegen AT5. 

Kunnen muggen het coronavirus op mensen overbrengen?

Randy

Een aantal AT5-volgers vraagt zich of muggen het coronavirus kunnen verspreiden. Nu het warmer wordt hebben we ook meer last van muggen. Wat nou als een mug eerst iemand met corona prikt en vervolgens mij? Kan het zo ook overgedragen worden?’, vraagt Randy zich af. 

Volgens entomoloog (wetenschapper gespecialiseerd in insecten) Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit kan een mug het coronavirus niet op mensen overbrengen. ‘Muggen zuigen bloed op, maar het coronavirus overleeft niet in de mug’, zegt hij tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. ‘Er is nog geen enkele mug met het virus gevonden. Een mug zou virusdrager moeten zijn om de ziekte over te brengen.'

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.