Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zendmast in brand gestoken op dak parkeergarage in West

18 april 2020, 08.40 uur · Aangepast 18 april 2020, 11.32 uur · Door Redactie

Op het dak van een parkeergarage aan de Van Bleiswijkstraat in West, vlakbij het Westergasterrein, is vannacht een zendmast in brand gevlogen.

Een politiewoordvoerder laat weten dat er wordt uitgegaan van brandstichting. De brandweer heeft het vuur geblust. Agenten hebben daarna ter plekke onderzoek gedaan.

Bij een tweede zendmast op hetzelfde dak is geprobeerd brand te stichten. Dat is niet gelukt.

Jerrycans

Een zogenoemd Team Groot Opsporing (TGO) van de Amsterdamse politie doet samen met de Dienst Landelijke Recherche onderzoek naar de brandstichting. De politie zoekt getuigen en wil onder meer weten of er mensen met jerrycans zijn gezien in de buurt van de zendmast. Ook wordt tankstationshouders gevraagd alert te zijn op personen die jerrycans met benzine vullen. 

Op meerdere plekken in het land zijn al zendmasten in brand gestoken. Dat lijkt te zijn gebeurd door tegenstanders van het 5G-netwerk. Zij geloven bijvoorbeeld dat de straling slecht is voor het immuunsysteem, waardoor mensen sneller besmet raken met het coronavirus.

Minder goed bereikbaar

Volgens de politie kunnen de branden ervoor zorgen dat 112 minder goed bereikbaar is. De brand van vannacht wordt ook meegenomen in het onderzoek naar de andere branden.

In Amsterdam is er nog geen 5G-netwerk. Wel wordt er getest met 5G-technologie bij het Leidseplein.