Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kan je tijdens seksuele handelingen corona overdragen? En meer vragen over de coronacrisis

21 april 2020, 07.00 uur · Aangepast 27 mei 2020, 13.13 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Zijn sneltesten voor corona betrouwbaar?

Maaike Maks

Wat als je niet binnen de groep valt die getest wordt in Nederland en toch wil weten of je corona hebt of niet? Wie op internet zoekt naar een thuistest heeft in een mum van tijd succes: er is genoeg te vinden, zolang je maar betaalt. Deze testen, die vaak worden verkocht als een ‘sneltest’, zijn alleen vaak niet honderd procent betrouwbaar. Het kan mensen dus een verkeerde uitslag geven. In theorie zou het mogelijk zijn dat iemand die corona heeft en zo’n thuistest doet alsnog de straat opgaat, omdat de test zegt dat er geen corona is vastgesteld. ‘Gebruikers raken dan onnodig ongerust of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld’, aldus de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Alle testen zijn in Nederland verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie. Daarnaast gebruiken laboratoria, zoals die van het RIVM, testen die kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. Dat is een groot verschil met de zelftesten. Deze laten, via een andere methode, zien of iemand in aanraking is geweest met het virus. De zelftesten kunnen echter niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt.

Inmiddels zijn er wel enkele testen die versneld een uitslag kunnen geven of iemand corona heeft of niet. Maar thuistesten wordt nog steeds afgeraden. De inspectie houdt toezicht op alle soorten testen die worden aangeboden en zegt te zullen optreden tegen aanbieders van niet-goedgekeurde zelftesten.

Kan je tijdens seksuele handelingen ook corona overdragen?

cees

Als eerste is het belangrijk om te weten dat het coronavirus geen soa is. Wel kun je het nieuwe virus krijgen als je met iemand seks hebt die corona heeft. Het maakt dan eigenlijk niet uit wat voor dingen je doet tijdens de seks. Je kunt het virus krijgen doordat je dan heel dichtbij iemand bent. Net als dat je verkouden kunt worden als je seks hebt met iemand die verkouden is bijvoorbeeld.

Soa Aids Nederland adviseert daarom op dit moment ook om alleen nog seks met je partner te hebben en dan écht alleen als jullie beiden klachtenvrij zijn. Daarnaast geldt het advies om dit alleen te doen als je samenwoont. 

Heb je een vaste partner waarmee je niet samenwoont? Als je  de richtlijnen volgt dan is het nu niet toegestaan om seks met elkaar te hebben. ‘Maar komen jullie in deze periode regelmatig bij elkaar over de vloer, slapen jullie samen of zijn jullie dicht bij elkaar? Dan vormt seks geen extra risico’, zo stelt Soa Aids Nederland.

Wel is het verstandig om goede afspraken onderling te maken. Spreek bijvoorbeeld echt af om alleen seks met elkaar te hebben. Zo minimaliseer je de kans op het oplopen van het coronavirus.

Wanneer mag ik mijn ouders in verzorgingshuis weer bezoeken?

monique

Ruim een maand geleden gingen alle verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland op slot. Het besluit werd genomen om de meest kwetsbare personen van onze samenleving te beschermen. Toch heeft het coronavirus in meerdere huizen al voor drama’s gezorgd: in het Joodse zorgcentrum in Buitenveldert Beth Shalom zijn zelfs al 22 mensen aan corona overleden.

Toch stuit het sluiten van de verpleeg- en verzorgingshuizen ook op kritiek. Zorgorganisatie Amstelring wil bijvoorbeeld een versoepeling omdat de sluiting voor schrijnende situaties zou zorgen. Zo begrijpen dementerenden er niets van als familieleden alleen nog maar vanaf de straat voor het raam staan te zwaaien. Inmiddels is er ook een petitie gestart. De initiatiefnemers willen ook versoepelde regels en een nieuw protocol voor mantelzorgers. ‘Wij hopen van harte dat het kabinet bereid is de menselijke kant zwaar mee te laten wegen in de besluitvorming.’

Cliëntenbelang Amsterdam zegt tegen AT5 versoepeling van de maatregelen nog geen goed idee te vinden. 'Gezien de explosie aan besmettingen en overlijdensgevallen juist in verpleeghuizen. We pleiten voor meer prioriteit geven aan het verstrekken van beschermingsmiddelen aan verpleeghuizen, zodat ze weer meer zorg kunnen gaan leveren en meer mankracht hebben om met creatieve oplossingen aan de slag te gaan', zegt directeur Deborah Lauria.

Of er gehoor zal worden gegeven aan de kritieken, is nog niet bekend. Vermoedelijk komt het kabinet vandaag, dinsdag 21 april, wel met een reactie. Tijdens een nieuwe persconferentie vanavond om 19:00 uur zal premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bekendmaken of bestaande maatregelen verlengd of versoepeld moeten/ kunnen worden.

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.