Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder wil discriminerende makelaars en verhuurders 'namen en shamen'

20 april 2020, 16.15 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Discriminatie op de woningmarkt is nog steeds een groot probleem in de stad, dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd. In het onderzoek werden makelaars in de stad gebeld door fictieve huiseigenaren die hun koopwoning graag wilden verhuren, maar dan niet aan een huurder met een migratieachtergrond.

In een brief aan de gemeenteraad zegt woonwethouder Laurens Ivens (SP) de uitkomsten van het onderzoek 'onacceptabel' te noemen. Hij onderzoekt of de gemeente makelaars en verhuurders die veelvuldig discrimineren bij het toewijzen van een huurwoning, kan gaan namen en shamen.

Quote

'Gewoon een Nederlander erin? Ja, dat kan. Is niet heel handig om dat in de advertentie te zetten'

Makelaar tegen fictieve verhuurder

Van de 41 gebelde makelaars bleken er 14 mee te willen werken aan de discriminerende wens van de door onderzoekers gespeelde woningeigenaar. Al gaf de helft van die makelaars wel aan dat dat eigenlijk niet mag. 'Gewoon een Nederlander erin? Ja, dat kan. Is niet heel handig om dat in de advertentie te zetten, maar wij kunnen daar wel rekening mee houden ', reageerde een van de makelaars, zo staat in het onderzoeksrapport geschreven.

Twee derde van de benaderde makelaars gaf aan niet mee te willen werken aan de discriminerende wens. Enkelen zeiden wel dat de keus voor de huurder uiteindelijk bij klant zelf ligt. Van de benaderde makelaars die aangesloten zijn bij Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en de Vereniging van Verhuurmakelaars Amsterdam (VVA) wilde iets meer dan een kwart meewerken aan de discriminerende wens van de verhuurder, driekwart wilde dat niet.

Reacties op verhuuradvertenties

Naast het bel-onderzoek werd er ook gereageerd op 250 verhuuradvertenties op woningsite Funda. Op de advertenties werd zowel gereageerd door een fictieve woningzoekende met een Nederlandse achtergrond, als een fictieve woningzoekende met een niet-westerse naam.

In 19 procent van de gevallen bleken de kandidaten met een niet-westerse naam ongelijk behandeld te worden. Bij vrouwen lag dat percentage lager, dan bij mannen, respectievelijk 16 en 21 procent.

Quote

'In een diverse stad als Amsterdam moet iedereen volwaardig mee kunnen doen en moet iedereen dezelfde kansen krijgen'

Laurens Ivens, wethouder wonen

'Met de resultaten van het onderzoek wordt eens te meer duidelijk dat een significant deel van de mensen dat woningen verhuurt, zich schuldig maakt aan discriminatie en uitsluiting. Dat is onacceptabel. In een diverse stad als Amsterdam moet iedereen volwaardig mee kunnen doen en moet iedereen dezelfde kansen krijgen', schrijft wethouder Ivens aan de gemeenteraad.

De uitkomsten van dit onderzoek en een eerder uitgevoerd groot onderzoek in Rotterdam, wil de wethouder gebruiken om de discriminatie op de Amsterdamse woningmarkt aan te pakken. Zo komt er een brede anti-discriminatiecampagne, waarbij discriminatie op de woningmarkt wordt meegenomen. Op die manier moet er meer bewustwording komen onder makelaars en verhuurders.

Transparante selectieprocedures

Samen met de MVA werkt de gemeente aan een keurmerk. MVA-leden krijgen voorlichting over goed verhuurderschap. Ook worden er afspraken gemaakt over transparante selectieprocedures voor kandidaat-huurders. Andere verhuurorganisaties, zoals de VVA, hebben al aangegeven graag mee te willen doen.

Ivens wil ook dat er een verhuurvergunning komt waarin staat dat er niet gediscrimineerd mag worden bij het verhuren van de betreffende woning. Een voorstel voor een dergelijke vergunning volgt later dit jaar.

Schandpaal

Tot slot schrijft Ivens dat het onderzoek naar discriminatie op de Amsterdamse woningmarkt periodiek zal worden herhaald. Makelaars en verhuurders die in de fout gaan zullen eerst worden aangesproken door hun brancheorganisatie, of door een anti-discriminatieorganisatie. Mocht dat niet helpen, dan wil de wethouder de betreffende makelaar of verhuurder aan de schandpaal nagelen door man en paard te noemen. Al onderzoekt Ivens nu of dat ook echt mogelijk is.