Start van hoofdcontent

Stad

nl

Met hoeveel mensen mag je in een bootje zitten? En meer vragen over de coronacrisis

22 april 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Geldt de boete van 390 euro voor het overtreden van de regels voor iedereen?

zakaria

Overal lees je dat je bij het overtreden van de regels om het coronavirus te bestrijden een boete kan krijgen van 390 euro. Maar geldt dat wel voor iedereen, vraag Zakaria zich af. Nee, zo zegt de politie. Voor personen onder de 12 jaar geldt zelfs helemaal geen bekeuring: zij mogen namelijk gewoon nog met elkaar buitenspelen en zijn niet verplicht om zich aan de 1,5 meter regel te houden. Voor de jeugd van 13 tot en met 17 jaar is het bedrag op 95 euro vastgesteld.

Boven de 18 tik je dus 390 euro af. En dat niet alleen: ook krijg je een aantekening op je strafblad. Dat kan dus in de toekomst problemen opleveren bij het aanvragen van een VOG. De aantekening op je strafblad blijft voor vijf jaar staan. Let op: de groep van 13 tot en met 17 jaar krijgt geen aantekening.

Voor bedrijven kan een boete zelfs tot ruim boven de 4000 euro oplopen.

Zijn de campings in Amsterdam open?

alex

Amsterdam kent natuurlijk meerdere campings en nu het lenteweer doorzet, zullen zich vast mensen afvragen of je nog de camping mag bezoeken. Officieel mogen de voorzitters van veiligheidsregio’s in Nederland besluiten om een camping te sluiten. Dat is voor onze regio Amsterdam-Amstelland (nog) niet gebeurd. Wel moeten van de landelijke overheid gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen worden gesloten. 

Terug naar Amsterdam. Hier hebben we drie campings. Twee daarvan hebben besloten om de deur dicht te doen. Na de wintersluiting zou Camping Vliegenbos in Noord officieel eind maart weer openen voor het nieuwe seizoen. Vanwege het coronavirus is de opening tot in ieder geval 1 juni uitgesteld.

Ook Gaasper Camping laat kampeerders nog niet toe. ‘Wanneer kan de camping weer open? Wij volgen hierin het beleid van de Nederlandse overheid en zodra dat voor de volksgezondheid verantwoord is, de camping te openen, zal dat worden gecommuniceerd’, schrijft de camping in een statement. 

Camping Zeeburg is daarentegen wel open. ‘We nemen natuurlijk de maatregelen die opgelegd zijn door het RIVM in acht. We besteden extra aandacht aan schoonmaak en hygiëne over de gehele camping. Ons restaurant is gesloten. Onze sanitairgebouwen zijn gesloten. Onze supermarkt is wel geopend’, staat op de website. 

Lobke van camping Zeeburg zegt tegen AT5 dat er op dit moment slechts één Nederlandse camper staat. 'De meeste mensen die komen zijn dan ook Nederlanders met een camper met eigen voorzieningen. Zoals algemeen bekend in de toeristensector hebben ook wij bijna geen reserveringen meer en zijn de meeste reserveringen ofwel geannuleerd of verplaatst of een voucher genomen.'

Met hoeveel mensen mag je nog in een bootje?

Jorrit

Het mooie weer nodigt mensen met een pleziervaartuig uit het water op te gaan. In tijden van corona is dat onverstandig, de overheid adviseert namelijk iedereen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Mocht je toch willen varen, dan moet je je gewoon aan de strikte regels houden die er op dit moment gelden. Dat betekent onder andere dat er in de weekenden van april en tijdens Koningsdag een vaarverbod geldt voor de Amsterdamse grachten: de gemeente vreest dat op die dagen het onmogelijk wordt om de regel om 1,5 meter afstand te houden na te leven.

Daarnaast geldt er een maximum van twee personen op een boot. Dat is inclusief schipper. Mocht je een gezin zijn of een huishouden vormen, dan geldt daar de uitzondering weer voor. Je mag dan wel met meer mensen op een bootje zitten. 

Mocht je je niet aan de regels houden, dan kan de boete 390 euro zijn. Er zijn er al velen uitgedeeld in Amsterdam: de politie en handhaving controleren streng. Ook op het water is er toezicht. De gemeente blijft benadrukken dat zoveel mogelijk thuis blijven het advies is, dus heroverweeg je boottocht ook nog eens voor je opstapt. 

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.