Start van hoofdcontent

Stad

nl

31 bewoners van Flevohuis overleden door coronavirus

21 april 2020, 18.20 uur · Aangepast 21 april 2020, 19.56 uur · Door Redactie

In zorginstelling Het Flevohuis, aan de rand van de Indische Buurt, zijn 31 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) meldt dat vandaag in een nieuwsbrief aan medewerkers. Op een andere locatie van van ZGAO, De Open Hof, is één bewoner overleden aan het virus.

Google Maps

Ook onder de werknemers van de zorggroep gaat het virus rond, 48 van hen zijn positief getest op corona. Eén medewerker is zelfs zo ziek dat hij of zij op een Intensive Care (IC) ligt. Twee andere medewerkers zijn ook opgenomen in een ziekenhuis, maar liggen niet op de IC 

In het Flevohuis zitten kleinschalige woningen voor mensen met dementie. Ook zijn er revalidatieklinieken en is er een kliniek voor mensen die kampen met psychische en sociale problemen. De Open Hof is een verpleeghuis in de Watergraafsmeer.

Hulp van Defensie en Rode Kruis

Door het grote aantal zieke medewerkers staat de bezetting in de zorginstellingen dermate onder druk, dat er externe hulp is ingeroepen. In de nieuwsbrief staat dat medewerkers van het OLVG bijspringen en dat ook verpleegkundigen van Defensie zijn ingezet. Bij De Open Hof springen medewerkers van het Rode Kruis bij en ook zijn daar oud-zorgmedewerkers opgetrommeld.

'Ongekend zwaar'

In de brief aan de medewerkers staat dat de situatie 'ongekend zwaar' is. De ZGAO heeft daarom besloten om externe professionals in te zetten die naar de verhalen van medewerkers kunnen luisteren. Op beide locaties komt een speciale 'time-out ruimte' waar verzorgend personeel stoom kan afblazen.

Quote

'Het verdriet zit in alle vezels van deze organisatie'

Jan van Wijk, bestuurder Zorggroep Amsterdam Oost

Bestuurder van de ZGAO, Jan van Wijk, noemt het overlijden van de bewoners een 'enorme slag'. 'Gelooft u mij het verdriet zit in alle vezels van deze organisatie. Zo'n groot verlies in vier, vijf weken tijd, dat is verschrikkelijk.'

Contact met inspectie

Van Wijk benadrukt dat er bij de eerste besmetting van een bewoner direct contact opgenomen is met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Die concludeerde toen al dat ZGAO er alles aan gedaan heeft om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, gegeven de mogelijkheden, vertelt Van Wijk.

Net als bij veel andere verzorgingshuizen was er ook bij het Flevohuis in de eerste weken van de virusuitbraak een schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes. De combinatie met ruimtes waarin dementerende ouderen samenwonen in een huiselijke omgeving, heeft volgens Van Wijk geleid tot veel besmettingen. Inmiddels beschikken beide locaties van ZGAO over voldoende beschermingsmiddelen.

Dertig bewoners nog besmet

Op het moment zijn nog zo'n dertig bewoners van de twee locaties besmet met het coronavirus. ZGAO heeft daar dagelijks contact over met de GGD. Van Wijk benadrukt vooral van die organisatie, maar ook van het stadsdeelbestuur van Oost en van wethouder Kukenheim veel steun te ontvangen. 'Die steun is nu onontbeerlijk.'

Het Flevohuis is niet het eerste verzorgingshuis in de stad dat zwaar getroffen is door het virus. Eerder deze maand werd bekend dat er in het joodse zorgcentrum Beth Shalom in Buitenveldert 22 bewoners zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.