Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouders moeten rekening houden met latere opening basisscholen STAIJ

23 april 2020, 20.40 uur · Door Redactie

Alle basisscholen in het land moeten op 11 mei hun deuren openen voor leerlingen. Vanaf die dag moeten de kinderen weer 50 procent van de lestijd op school doorbrengen. Toch denkt Stichting Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) die deadline niet te gaan halen. Het bestuur van de stichting, waaronder negentien Amsterdamse scholen vallen, vraagt ouders om rekening te houden met een latere opening.

In een brief aan de ouders schrijft bestuurder Arnold Jonk dat leerkrachten en schooldirecteuren na 'een buitengewoon intensieve periode ook recht hebben op meivakantie'. De medewerkers van de scholen van STAIJ zijn nu druk bezig met de voorbereiding voor de heropening. Maar tegelijkertijd moet er nu ook onderwijs op afstand gegeven worden.

Welke leraren in risicogroep?

'Scholen hebben aangegeven dat ze denken 11 mei niet te gaan halen, sommigen 12 mei ook niet', vertelt Jonk. Hij is niet van plan medewerkers van de scholen te dwingen door te werken in de vakantie. 'Zeker niet na de afgelopen periode. We zijn nu nog druk aan het inventariseren en eerst moeten we uitzoeken welke leraren in de risicogroep vallen en überhaupt niet op school mogen komen.'

Quote

'Hoe ga je als leraar de ene helft van de kinderen lesgeven in de klas, terwijl de andere helft thuis les moet krijgen? Je kunt jezelf niet klonen'

Arnold Jonk, bestuurder Stichting Samen tussen Amstel en IJ

Maar er zijn meer vragen waar de scholen mee worstelen, vertelt Jonk. 'Hoe ga je als leraar de ene helft van de kinderen lesgeven in de klas, terwijl de andere helft thuis les moet krijgen? Je kunt jezelf niet klonen.' Ook moeten er allerlei hygiënische middelen voor de klassen komen, die worden nu besteld.

Veel scholen hebben bij Jonk aangegeven dat het ze niet lukt om meteen op 11 mei leerlingen op te vangen. Er zijn zelfs scholen die niet weten of ze 12 mei wel gaan halen. STAIJ heeft daarom besloten de ouders van leerlingen alvast te vragen om rekening te houden met een latere heropening.

Minister wil geen uitzonderingen

Toch zou het besluit van STAIJ nog wel eens voor problemen kunnen zorgen. Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) heeft aangegeven dat basisscholen op of na 11 mei niet dicht mogen blijven, schrijft Trouw. Wel kunnen scholen bij het ministerie aankloppen als zij vragen hebben over de manier waarop zij vanaf 11 mei les moeten gaan geven.

Maar Jonk heel helder: 'Scholen zijn wéér gevraagd om in hele korte tijd alles om te gooien. Aan het onmogelijke is niemand gehouden'. Hij is ervan overtuigd dat de minister coulance zal tonen. Zodra de scholen van STAIJ meer duidelijkheid hebben over wanneer zij wel open kunnen, worden ouders daarover ingelicht. Hij verwacht dat dat in de meeste gevallen morgen zal gebeuren.

Protocol voor heropening

Onderwijsorganisaties kwamen gisteren met een protocol met daarin adviezen voor de heropening en hoe er omgegaan kan worden met geldende coronamaatregelen. Zo moeten leerlingen hele dagen naar school en geen halve, mogen ouders niet in de schoolgebouwen en op de schoolpleinen komen en moeten er in alle klassen desinfecterende middelen komen te staan.

Scholen zijn niet verplicht om de adviezen op te volgen, er is ruimte voor eigen invulling. Volgens Jonk zijn de scholen daar nu druk mee bezig.