112

NL
V

Uitslaande brand op dakterras is Oost, mogelijk door barbecue

24 april 2020, 10.45 uur · Aangepast 24 april 2020, 13.30 uur · Door Redactie

Op een dakterras op de Eerste van Swindenstraat in de Dapperbuurt is vannacht brand uitgebroken. Hoewel de oorzaak nog moet worden onderzocht lijkt het erop dat een broeiende barbecue voor het vuur heeft gezorgd. 'De bewoners hebben aangegeven dat ze eerder die avond hebben gebarbecued, dus wellicht is dat ook de oorzaak, we zijn het aan het onderzoeken', aldus een woordvoerder van de brandweer.

Even na 3 uur kregen de hulpdiensten meldingen binnen dat er vlammen van zeker twee meter hoog waren op het dak van twee woningen.  Auto's van verschillende kazernes kwamen ter plaatse om het vuur te bestrijden.

Vier woningen moesten tijdelijk worden ontruimd. In totaal werden 20 mensen opgevangen bij de McDonald's even verderop in de straat. Niemand raakte gewond. Naast brand- en roetschade was er ook behoorlijke waterschade.

AT5

Quote

'Kolen blijven lang heet. Door broei kan de boel in brand vliegen'

woordvoerder brandweer amsterdam

De brandweer maakt zich zorgen over het gebruik van balkons en dakterrassen nu Amsterdammers veel thuis zijn. Zeker nu het droog en warm weer is.

'Een peuk in een plantenbak kan gaan broeien en dan zou er dagen later brand kunnen ontstaan', aldus de woordvoerder. En ook zal er meer gebarbecued worden. 'Kolen blijven lang heet. Door broei kan de boel in brand vliegen. Zoiets is mogelijk ook gebeurd op de Van Swindenstraat. We hopen dan ook dat iedereen heel goed oplet om ellende te voorkomen'.