Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Geen speech, geen publiek, maar wél een lintje: 'Ik ben zo blij'

24 april 2020, 18.14 uur · Aangepast 24 april 2020, 18.40 uur · Door Redactie

De traditionele lintjesregen is dit jaar anders dan anders. Door de coronamaatregelen is er geen centrale ceremonie. De vijftig Amsterdammers die van de Koning een onderscheiding ontvangen voor hun goede werk moesten het daarom doen met een belletje van burgemeester Halsema. AT5 zag dat dit de pret voor de kersverse ridders en officieren gelukkig niet mocht drukken. 

Geen stampvolle zalen, emotionele speeches en ovationeel applaus dus. In plaats daarvan zijn de onderscheidingen telefonisch uitgedeeld. Vijftig Amsterdammers werden zo in het zonnetje gezet als dank voor hun, vaak jarenlange, tomeloze inzet voor de maatschappij.

Quote

'Het is gewoon onwerkelijk, ik ben zo blij'

Karolina SPaic

Karolina Spaić is één van de gelukkigen. Vandaag werd haar harde werk en inzet als directeur van het ZID Theater beloond. Zij kreeg een belletje met het bijzondere nieuws dat ze tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is benoemd. 'Het is gewoon onwerkelijk, ik ben zo blij en trots. Ik kan het gewoon niet geloven', aldus Karolina. 

Karolina ontving het telefoontje van de burgemeester in 'haar'' ZID Theater. Alleen haar man Sebo en dochter Lara waren erbij. Die zijn apetrots: 'Ik vind het ontzettend goed wat ze doet, ik ben zo blij voor haar', aldus dochter Lara. Sebo sluit zich hierbij aan 'Ik ben zo blij dat ze nu een keer zelf in het zonnetje wordt gezet, ik ben heel trots.'

Quote

'Het is een enorme erkenning voor iedereen die betrokken is bij dit soort theater'

Karolina Spaic

Karolina begeleidt vanuit het ZID Theater mensen van alle culturen en leeftijden en richt zich daarbij vooral op achterstandswijken. Zij maakt theater met deze buurten, waardoor zij ze actief introduceert en betrekt bij het culturele leven in de stad. Deze 'inclusieve' manier van theatermaken heeft indruk gemaakt en daarom heeft de Koning haar nu onderscheiden.

Karolina ziet haar ridderschap vooral als erkenning voor haar werk en hoopt daar nu nog meer aandacht voor te krijgen: 'Ik ben niet eens zozeer blij voor mijzelf. Het is een enorme erkenning voor iedereen die betrokken is bij dit soort theater.' Ze blijft nuchter onder alle aandacht:  'Er zijn in deze tijden mensen die veel belangrijker werk doen. Bijvoorbeeld in de zorg. Die mensen verdienen dit ook!' 

Uitstel geen afstel

Dat er geen grote ceremonie is vindt Karolina natuurlijk wel een beetje jammer: 'Ik begrijp het natuurlijk, maar ik ben een toneelvrouw, ik houd van de dramatiek'. Gelukkig voor Karolina en al die andere Amsterdammers zal de uitreiking later plaatsvinden. Zodra de gezondheidssituatie dit toelaat krijgen zij hun lintje alsnog opgespeld.