Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mag ik met drie mensen in het park zitten op 1,5 meter afstand? En meer vragen over de coronacrisis

29 april 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected].

Mag ik met drie mensen in het park zitten op 1,5 meter afstand?

Jolke

Op een zonnige middag kan niet iedereen de verleiding weerstaan om tóch even naar het park te gaan. Zeker de afgelopen weken was het heerlijk weer en zaten er vaak kleine groepjes bij elkaar op een kleedje in het gras. Uit een rondgang van AT5, onder meer in het Vondelpark, bleek dat ze daarbij wel de 1,5 meter afstand in acht probeerden te nemen. 

Maar toch rijst de vraag: mag dat allemaal wel? In het Westerpark werden bijvoorbeeld al veel agenten en handhavers ingezet. De aanwezigen werden daarbij gemaand om te vertrekken. In principe worden dergelijke uitjes dan ook nog steeds sterk afgeraden.

Het RIVM roept op om alleen naar buiten te gaan als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, een frisse neus of om iets voor een ander te doen. 'Volgens mij is het devies: zoveel mogelijk thuis, tenzij het niet anders kan. Dus als de picknick zó noodzakelijk is, dan past het binnen de RIVM-regels. Maar ik vermoed van niet', zei gedragsdeskundige Gijs Coppens daar eerder over tegen AT5.

Toch blijft er veel onduidelijk over de specifieke regels. Sommige mensen interpreteren deze daarom zelf. Een politiewoordvoerder kan er desondanks helder over zijn. 'In de noodverordening staat dat je niet met meer dan twee personen mag samenkomen’, stelt ze. 'Er is wanneer je met meer dan twee personen in het park zit sprake van een samenkomst, ook al hou je 1,5 meter afstand. Je kan hier dus een boete voor krijgen.'

Dit geldt overigens niet voor gezinsleden die een huishouden vormen. 'Zij mogen wel met meer dan twee personen op straat zijn en hoeven geen 1,5 meter afstand te houden', aldus de woordvoerder. Ook mag de jeugd vanaf 29 april weer beginnen met trainen. Bootcamp-, kickboks- of yogacursussen in het park t/m 18 jaar vallen hier ook onder, blijkt uit informatie van de Rijksoverheid.

Als we heel ver uit elkaar gaan staan, mogen we dan samen muziek maken of zingen?

Christine

Mini-orkestjes en kleine bandjes zetten zich de afgelopen tijd in om buurten te verblijden en ouderen een hart onder de riem te steken. De muzikale intermezzo’s konden veelal rekenen op enthousiaste reacties. Toch vraagt de gemeente om hiermee op te passen.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema herhaalt nog maar eens de regels: 'Blijf zoveel mogelijk thuis, ga alleen naar buiten voor een ommetje'. 'Dat is gezond verstand', benadrukt ze. 'Wat we vooral willen is dat de Amsterdamse IC's niet te druk worden.'

De woordvoerder zegt te begrijpen dat muziek in deze tijd ook plezier en troost kan bieden. 'Maar het is ook even niet anders. De maatregelen zijn nog niet versoepeld, het zou dan bovendien gaan om een landelijk besluit.'

Handhavers beboeten de musici niet meteen, maar geven wel een waarschuwing. 'Ze spreken mensen aan en dat helpt’, aldus de woordvoerder. ‘Kijk, een band van 20 man is sowieso geen goed idee. Verder verschilt het per situatie, maar op muziek komt vaak publiek af. En dan is het extra oppassen geblazen.'

Ook het musiceren moet dus grotendeels online blijven plaatsvinden. De Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) sluit zich bij dit advies aan. 'We krijgen regelmatig de vraag of kleine groepjes muzikanten op straat muziek mogen maken, bijvoorbeeld bij verzorgingstehuizen', staat op de website van de organisatie. 'Ons advies: doe dat niet!'

De 'mini-concerten' zijn volgens de KNMO 'niet in lijn met het advies van het RIVM, zelfs niet wanneer de musici op 1,5 meter afstand van elkaar staan'. Als de regels straks weer versoepeld worden, kunnen verenigingen misschien wel weer repeteren, denkt de KNMO. Maar dan zijn ze verplicht om een coronaplan op te stellen. De organisatie is bezig met het opstellen van algemene richtlijnen daarvoor.

Kan corona worden verspreid via luchtverversingssystemen?

EVA GIJSBERS

We werken straks misschien weer wat vaker op kantoor. Sommige Amsterdammers maken zich daar zorgen over. Waarschijnlijk wordt er wel voldoende afstand gehouden, maar wat als corona ook verspreid kan worden via luchtverversingssystemen? 

Geen gekke vraag, want bij SARS was dit vermoedelijk het geval. Maar of er echt een oorzakelijk verband bestond tussen slechte luchtkwaliteit en een hoog aantal SARS-patiënten, is volgens de GGD niet vast te stellen. En wat het coronavirus betreft bestaat hierover nog meer onduidelijkheid. Wel is er 'in het algemeen een relatie tussen luchtkwaliteit en luchtweginfecties', aldus de GGD. 

De REHVA - een Europese koepelorganisatie voor verwarming, ventilatie en airconditioning - pleit in elk geval voor voorzorgsmaatregelen. 'Het officiële standpunt is dat de grote druppels, die bijvoorbeeld verspreid worden door niezen of hoesten, bij 1,5 meter neerslaan', vertelt vice-president Atze Boerstra. 'Dat is de basis, maar we weten er zeker nog niet alles van. Mogelijk komen er ook microdruppeltjes vrij. Dan zou de luchtroute een rol gaan spelen.'

Volgens Boerstra zijn er bovendien 'wat aanwijzingen dat er in slecht geventileerde ruimtes meer aan de hand is'. Ook wordt er al eeuwenlang onderzoek gedaan naar infectieziekten, benadrukt hij. Daaruit zou blijken dat slechte ventilatie sneller kan leiden tot besmetting. 

Een goede voorbereiding kan volgens Boerstra dan ook geen kwaad. 'We hebben nog wel een paar weken de tijd voordat de kantoren weer opengaan. Loop alvast een rondje en zorg ervoor dat je optimaal ventileert.' Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, zo blijkt. 'Het is hartstikke zacht weer, zorg dat je elke tien minuten de ramen flink tegen elkaar open zet. Of laat ze de hele dag op een kier.'

In vergaderruimten, waar mensen vaak op een kluitje zitten, ontbreken ramen soms. 'Dan kun je ook mechanisch lucht toe voegen', luidt het advies. 'Misschien moet je daarvoor nog wel even de ventilatiekleppen open zetten. Maar dat kan ook op afstand.'

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.

Deze vragen kregen al antwoord

Ben ik tijdens het vasten extra vatbaar voor corona? En meer vragen over de coronacrisis

Kan ik straks veilig met de pont naar school of werk? En meer vragen over de coronacrisis

Met hoeveel mensen mag je in een bootje zitten? En meer vragen over de coronacrisis

Kan je tijdens seksuele handelingen corona overdragen? En meer vragen over de coronacrisis

Hoe moet ik nu iemand reanimeren? En meer vragen over de coronacrisis

Play
Play

Wanneer mag ik weer daten? En meer vragen over de coronacrisis

Heb je een werkgeversverklaring nodig in de trein? En meer vragen over de coronacrisis

Met hoeveel mensen mag je nog in een auto zitten? En meer vragen over de coronacrisis

Kan mijn schoonmaakhulp nog langskomen? En meer vragen over de coronacrisis

Is een baard een potentiële besmettingsbron? En meer vragen over de coronacrisis

Mogen hotels eigenlijk nog open? En meer vragen over de coronacrisis

Kan ik nog een Car2go pakken? En meer vragen over de coronacrisis

Mogen stelletjes nog hand in hand lopen? En meer vragen over de coronacrisis

Kan mijn beugel er nog uit? En meer vragen over de coronacrisis

Wordt ons kraanwater getest op virussen? En meer vragen over de coronacrisis

Kan ik nog wel trouwen in de stad? En meer vragen over de coronacrisis

Gescheiden en kinderen: wat te doen met de omgangsregeling? En meer vragen over corona

Mag ik nog varen? Waar komen die vliegtuigen te staan? En meer vragen over de coronacrisis

Mag ik nog verhuizen? Gaat SAIL door? En meer vragen over de coronacrisis