Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vakbond dreigt met rechtszaak tegen gemeente om marktkooplieden Waterlooplein

29 april 2020, 14.02 uur · Aangepast 29 april 2020, 14.17 uur · Door Redactie

De gemeente moet de opzegbrieven aan 41 marktkooplieden van het Waterlooplein intrekken, anders volgt er een gerechtelijk procedure. Dat schrijft vakbond FNV Zelfstandigen vandaag in een brief aan de gemeente. De kooplieden hebben van de gemeente te horen gekregen dat ze hun opslagruimte op het plein kwijt raken.

Atelier Puuur

De herinrichting van het plein moet in oktober beginnen. De gemeente wil meer groen, kleinere marktkraampjes en minder opslagboxen waar marktkooplieden hun waar in kunnen stallen. Om dat laatste te bewerkstelligen werden in december alle private contracten van de bestaande opslagruimten opgezegd, schrijft FNV in een persbericht.

'Inkomen op losse schroeven'

'Dat sloeg als een bom in bij de marktkooplieden, die zich bij ons hebben verenigd. Hun hele inkomen en bestaan stond daarmee in één klap op losse schroeven. Het is een grove schande dat zij vervolgens ook nog onder druk werden gezet te tekenen om een paar maanden langer te mogen blijven, zonder enige rechten en compensatie', zegt Henk van der Schaft van FNV.

Volgens de vakbond was het voor de marktkooplieden onduidelijk hoe ze bezwaar konden maken tegen de brieven. Als de gemeente de brieven niet voor 6 mei heeft ingetrokken, stapt FNV Zelfstandigen naar de rechter.

Het is al langer onrustig rond de herinrichting van het Waterlooplein. Marktkooplieden hielden al meerdere protesten en organiseerden zelfs een begrafenis voor de markt.