Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zijn de waterfonteintjes en openbare watertappunten wel veilig? En meer vragen over de coronacrisis

2 mei 2020, 10.00 uur · Aangepast 2 mei 2020, 10.10 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Zijn de waterfonteintjes en openbare watertappunten wel veilig?

alex

Honderden waterfonteintjes en andere openbare watertappunten zijn er in de stad. En dat al sinds 1903, toen de eerste zijn geplaatst. De reden: niet iedereen had toen nog drinkwater thuis. De overheid wilde zo de toegankelijkheid tot schoon drinkwater vergroten. In Amsterdam worden deze vele waterpunten onderhouden door Waternet. 

Maar we kennen allemaal het beeld van de zwetende hardlopers, die snel even boven het fonteintje hangen en weer verder gaan. In tijden van corona roept dat natuurlijk de vraag op of we niet te maken hebben met een potentiële besmettingsbron. 

Eerst even nog over dat drinkwater. Ook daar bestonden zorgen bij mensen: kan er in ons kraan- en drinkwater geen corona zitten? Op dit moment is het er nog steeds niet in aangetroffen. Het Nederlandse kraanwater wordt getest en tot nu toe is het virus hierin niet aangetoond. In ons land bestaat daarnaast hele strenge wetgeving om de veiligheid van drinkwater te waarborgen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het beschermen tegen virussen. Volgens het RIVM is dit redelijk uniek in de wereld en worden we hierdoor ook beschermd tegen het nieuwe coronavirus.

Het water uit de openbare watertappunten en de waterfonteintjes is dus veilig. Maar hoe zit dat met de fonteintjes en tappunten zelf? Het RIVM roept mensen op om eraan te denken dat je de tap waar het water uit stroomt niet aanraakt. Let ook op dat je niet niest of hoest richting het tappunt. En zet de kraan, als het kan, open met schone handen of een schoon papiertje. Er kan namelijk COVID-19 op oppervlakken zitten. Mocht je toch het kraantje hebben aangeraakt, dan is het altijd verstandig om even goed je handen te wassen en zeker niet aan je gezicht (neus, mond, ogen) te zitten. 

Voor de fonteintjes geldt eigenlijk hetzelfde: raak deze niet aan met je handen, maar ook niet met je mond bijvoorbeeld. Dan is het risico maximaal verkleind. 

Mag je nog visite ontvangen in je eigen tuin?

Francoisesr

Na wekenlang optimaal lenteweer, hebben we deze week even een stapje terug moeten doen. Iets meer regen, iets lagere temperaturen. De vele parken in Amsterdam zijn ook een stuk minder druk en wie een tuin heeft, zal daar niet meer de hele dag vertoeven. Maar toch, de zomer staat voor de deur en we zullen de komende maanden nog vele mooie warme dagen voorgeschoteld krijgen. Wat nou als je wat visite wil ontvangen tijdens een zomeravond?

Tijdens deze coronacrisis luidt het advies van de overheid: blijf zoveel mogelijk thuis. Voor de Amsterdammers die dus wel een eigen tuin hebben, is het dus aan te raden om daar zoveel mogelijk gebruik van te maken en 'de tuinen van de stad', de parken, toch even links te laten liggen. Wie geen tuin of balkon heeft, kan zeker even een ommetje maken. Burgemeester Femke Halsema laat dat geluid ook overal horen: voor veel Amsterdammers zijn de parken hun tuin. Tegenover AT5 zei ze daar eerder over: ‘Het is voor ons toch heel belangrijk dat parken toegankelijk blijven voor mensen. We leven in een dichtbevolkte stad en de parken zijn onze gedeelde buitenruimte.’ 

Alhoewel bezoek ontvangen afgeraden wordt, mag je op dit moment nog wel thuis maximaal drie mensen ontvangen. Er geldt wel de '1,5 meter afstand bewaren' regel. Deze regels gelden zowel binnens- als buitenshuis. Dus ook in je tuin: maximaal drie gasten ontvangen en van iedereen 1,5 meter afstand bewaren. 

Daarnaast heeft het RIVM nog een advies uitgebracht voor mensen boven de 70. Deze groep wordt dringend aangeraden om geen visite meer te ontvangen. Dat advies is uitgebracht vanwege de hogere kwetsbaarheid die deze groep heeft. 

Wat als je van je ouders niet naar school mag, krijg je dan wel een boete?

Y.gurcan66

Normaal gesproken is de leerplichtwet streng. Wie thuis blijft of wordt gehouden, kan rekenen op een bezoek van of aan de leerplichtambtenaar. Te vaak problemen rondom de leerplicht kan zelfs een werk- of leerstraf opleveren. In een uiterste geval is een boete van maximaal 3700 euro mogelijk. Al deze regels zijn er natuurlijk omdat de overheid het belangrijk vindt dat kinderen gewoon naar school gaan.

Maar hoe zit dat tijdens deze coronacrisis? Halsoverkop werd namelijk vorige maand besloten om de scholen toch te sluiten in Nederland. In veel landen in Europa was dit toen al het geval, maar premier Mark Rutte vond het in eerste instantie hier niet nodig. Hij deed daarbij een beroep op de deskundigen: die zeiden op hun beurt dat kinderen het virus amper overdragen. Onder druk van onder andere de vakbonden en de samenleving gingen scholen toch dicht.

Vorige week kondigde Rutte samen met Jaap van Dissel van het RIVM aan dat de scholen vanaf 11 mei weer mondjesmaat hun deuren kunnen openen. Er wordt begonnen in het basisonderwijs. Door meer wetenschappelijk onderzoek te doen is namelijk nog duidelijker geworden dat kinderen het virus maar zeer beperkt overdragen. De eerdere aanname blijkt dus te kloppen. Het RIVM ziet steeds meer aanwijzingen dat jonge kinderen amper heftige klachten krijgen van het coronavirus. Ze spelen ook een marginale rol bij de verspreiding van het virus. Daarom vindt de overheid het verantwoord om scholen weer gedeeltelijk te openen.

Mochten ouders hun kind na 11 mei toch liever thuis willen houden uit angst voor besmetting, dan wordt verwacht dat scholen met hen in gesprek gaan. Dat vertelde premier Mark Rutte vorige week. De leerplicht geldt voorlopig niet. De premier zei daarover: ‘Ik geloof niet dat het behulpzaam is in deze fase om een leerplichtambtenaar op mensen af te sturen.’

Ouders die hun kinderen dus thuisonderwijs willen blijven geven, mogen dit dus in principe doen. Het is net zoals nu wel belangrijk dat er contact met de school is en kinderen niet uit het - digitale - zicht van de leraar raken. Een woordvoerder van Onderwijsminister Slob zegt ook nog: 'De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) zeggen dat de scholen weer open kunnen en dat de risico’s beperkt zijn. Daar mogen ouders op vertrouwen. Het kan zijn dat ouders in specifieke situaties bezorgd zijn, bijvoorbeeld omdat ze zelf tot een risicogroep behoren. De minister heeft hier gisteren in het Kamerdebat over gezegd dat het goed is als ouders hierover in gesprek gaan met de school. Er wordt niet meteen met een bonnenboekje gezwaaid.'

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.