Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

De Straten in de Zwanebloemlaan: 'Thuis krijg ik wel minder snel straf dan op school'

3 mei 2020, 07.00 uur · Aangepast 3 mei 2020, 07.59 uur · Door Redactie

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we in de Tretjakovlaan in Nieuw-West.

In de Tretjakovlaan speelt theater de hoofdrol. Zo verwijzen de namen van de twee flats, Thomasvaer en Pieternel, naar de hoofdpersonen in het bekende theaterstuk van Joost van den Vondel, genaamd Gijsbrecht van Aemstel. Samen met theaterregisseur Imre Besanger en eigenaar van het Polanentheater Edwin van Veen duiken we verder in dat theaterstuk, en onderzoeken we waarom die namen op de gebouwen zijn gezet.

Ook kun je in de Tretjakovlaan een bezoekje brengen voor een bijzonder staaltje architectuur. Hier staan namelijk de trommelwoningen. Deze woningen zijn gebouwd in een voormalige waterzuiveringsinstallatie. Hanneke en Subash vertellen hoe het is om in dit merkwaardige gebouw te wonen.

De Straten van Amsterdam is ook op YouTube te vinden. 
Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart zie je waar we allemaal geweest zijn!