Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook in het Olympisch Stadion werd ondergedoken (op 50 meter van de Duitsers)

4 mei 2020, 14.29 uur · Aangepast 4 mei 2020, 16.45 uur · Door Redactie

Pal boven de hoofdingang van het Olympisch Stadion (achter de ringen) blijkt een geheime ruimte te zitten waar joodse mensen ondergedoken hebben gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ruimte is tegenwoordig toegankelijk via een kleedkamer en zit recht tegenover de tribune waar zwaarbewapende Duitse soldaten hun vliegtuigonderdelen bewaakten. 

AT5

Dat vertelt sporthistoricus Jurryt van de Vooren, die AT5 vandaag meeneemt voor een historische rondleiding in het Olympisch. Hij schreef het boek 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. 

'Het is onvoorstelbaar: er komen hier elke dag zoveel mensen langs, niet wetende dat achter die ringen onderduikers zaten. Een beter adres konden ze niet verzinnen om te ontsnappen aan de Duitsers', aldus Van de Vooren. 

'Aan de andere kant van het veld, dus aan de kant van de Schinkel, zaten Duitsers. Zwaarbewapende Duitse soldaten bewaakten daar vliegtuigonderdelen van Fokker. Zij wisten niet dat aan de andere kant van het veld - dus echt op maar 50 meter van hen vandaan - onderduikers zaten.'

In het Olympisch Stadion werd de Tweede Wereldoorlog in 1946 nagespeeld door acteurs

Van de Vooren vertelt ook over de Bevrijdingsspelen die van 1945 tot en met 1948 werden gehouden. Op bewegende beelden uit 1946  is te zien hoe de oorlog werd nagespeeld door acteurs in het Olympisch Stadion. In totaal gebeurde dat drie keer in het stadion in Zuid.

'Op het veld werd de Tweede Wereldoorlog eigenlijk nagespeeld. De lijnen van het voetbalveld waren veranderd in de kaart van Nederland. Daarop waren de belangrijke plekken getekend, zoals Rotterdam, Amsterdam en Arnhem', aldus de historicus.

Ook al lijkt het 'spel' misschien een feestelijke herdenking, dat was het volgens de sporthistoricus zeker niet. 'Ze speelden de Tweede Wereldoorlog na zoals ze er toen tegenaan keken. Er werd nog helemaal niks vermeld over de Holocaust, omdat dat nog niet echt doorgedrongen was tot buiten de Joodse wereld in Nederland.'

'Maar de herdenking was ook heel heftig, omdat het bombardement op Rotterdam en de slag om Arnhem werden nagespeeld. Mensen die hier zaten, barstten in huilen uit. Alles kwam weer naar boven', vertelt Van de Vooren.