Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twee minuten stilte bij Dodenherdenking op lege Dam

4 mei 2020, 20.40 uur · Aangepast 4 mei 2020, 21.26 uur · Door Redactie

De Nationale Dodenherdenking is vanavond gehouden op een vrijwel lege Dam. Vanwege het coronavirus was er geen publiek welkom. Koning Willem-Alexander sprak in een speech over de bijzondere omstandigheden waarin er dit jaar wordt herdacht.

AT5

'Het voelt vreemd op een bijna lege Dam.Maar ik weet dat U, dat jij, deze Nationale Herdenking meebeleeft en dat we hier samen staan', aldus de koning. 'In deze uitzonderlijke maanden hebben wij allemaal een deel van onze vrijheid op moeten geven. Sinds de oorlog heeft ons land iets dergelijks niet gekend.'

Het is de eerste keer sinds de bevrijding dat een staatshoofd het woord neemt tijdens de Nationale Dodenherdenking. Dat hij zou spreken was al afgesproken voordat het coronavirus uitbrak.

Bij de ceremonie waren naast koning Willem-Alexander en koningin Maxima, ook minister-president Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, aanwezig.

Vanuit huis

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei riep alle blazers van Nederland op om het signaal Taptoe vanuit huis mee te spelen. Daar werd op verschillende plekken in de stad gehoor aan gegeven, zoals op het Paramariboplein in West.

AT5