Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krijg je corona als je zoent? En meer vragen over de coronacrisis

5 mei 2020, 07.00 uur · Aangepast 5 mei 2020, 14.56 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Kan het coronavirus overleven in een zwembad?

Richard van Bueren

Even baantjes trekken of gewoon lekker recreatief zwemmen. Amsterdam heeft vele zwembaden in de stad. We willen allemaal in de zomer wel even een duik nemen in het Flevoparkbad of het Amstelbad. Helaas zijn de zwembaden tot nader orde gesloten vanwege het coronavirus. Zwemmen zit er dus niet even in.

Hoe nu verder? We zijn bijna twee maanden onderweg in de ‘intelligente lockdown’ en langzaamaan horen we de regering en andere instanties praten over mogelijke versoepelingen van de maatregelen. Maar wel allemaal binnen onze nieuwe 1,5 meter samenleving. Kan een duik in een zwembad daar onderdeel van worden? Een terechte vraag, want we weten allemaal natuurlijk dat het chloor niet voor niks aan het water wordt toegevoegd. Het desinfectiemiddel is bedoeld om het water schoon te houden.

Om een helder antwoord te krijgen, spreken we met viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC, locatie AMC. Hij erkent inderdaad dat het coronavirus in principe geïnactiveerd wordt door het chloor in zwembaden. ‘Mits de wettelijk voorgeschreven concentraties goed gebruikt worden. Dan zal het virus niet overleven’, stelt De Jong.

Volgens de viroloog zit het grootste risico ook niet in besmetting via het water, maar in te drukke zwembaden. ‘Dan kan er mogelijk directe overdracht van het virus tussen personen plaatsvinden. Net zoals buiten het zwembad.’

Inmiddels zijn alle branches in Nederland al opgeroepen om na te denken over hoe voor hen de 1,5 meter samenleving eruit moet komen te zien. Duidelijk is wel dat op openbare plekken, zoals een zwembad, veel minder mensen naar binnen gelaten zullen gaan worden dan we tot nu toe gewend waren. Dat heeft ook zo zijn voordelen bij de rij voor de glijbaan, maar zal ook betekenen dat je eerder teleurgesteld wordt bij de deur. Of, wanneer en in welke vorm zwembaden weer opengaan, is nog niet duidelijk. Het kabinet heeft nog geen plannen bekendgemaakt om deze openbare locaties weer te openen. 

Voor nu zul je het even moeten doen met een opblaasbaar zwembadje van de speelgoedwinkel.

Mag ik een taxi nemen naar m’n werk?

Marie-Claire

De taximarkt ligt zo goed als plat. Toeristen zijn er bijna niet en veel mensen werken thuis. We bewegen ons allemaal veel minder van a naar b en daar hebben de taxichauffeurs ongekend veel last van. De vragensteller Marie-Claire werkt in de zorg en moet daarom dus wel reizen naar haar werk. 

Of de taxi altijd genomen moet worden, is ook nog maar de vraag. Het openbaar vervoer rijdt namelijk ook nog en is alleen beschikbaar voor mensen die in een vitale sector werken. De zorg valt daar natuurlijk ook onder. Een tram, trein, metro of bus nemen is dus ook een optie. 

Mocht je dat toch niet helemaal prettig vinden, dan is de taxi ook nog een optie. In Amsterdam kunnen zorgverleners, die werkzaam zijn in de bestrijding van de coronacrisis, voorlopig gratis met het Aanvullend Openbaar Vervoer reizen. Dit vervoer wordt verzorgd door RMC en Transvision. Deze taxi’s worden normaal gesproken gebruikt door ouderen en mensen met een beperking die van taxivervoer afhankelijk zijn. Door de coronacrisis wordt er momenteel nauwelijks van de dienst gebruik gemaakt.

In de taxi’s zijn strikte voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zijn ritten met meerdere personen tegelijk in principe niet mogelijk. Ook zijn de taxi’s en busjes voorzien van een glazen wand, en zitten de passagiers op de voorgeschreven 1,5 meter afstand van de chauffeur.

Wie gebruik van deze taxi’s wil maken, moet aankloppen bij zijn werkgever. Die kan het aanvragen via het samenwerkingsverband van zorginstellingen in de regio Amsterdam, de SIGRA. 

Mocht je hiervan geen gebruik kunnen maken, dan hebben marktpartijen ook speciale tarieven voor zorgmedewerkers. Zo reis je via Taxi Electric met vijftig procent korting. Uber heeft zelfs tienduizend gratis ritten beschikbaar gemaakt voor medewerkers in de gezondheidszorg en ouderenzorg.

Monique Houlker van Koninklijk Nederlands Vervoer laat verder in een reactie weten: 'Een taxi nemen is dus een goede oplossing voor een zorgmedewerker die liever niet het OV neemt en geen eigen auto heeft. Zij kunnen daarvoor een Amsterdamse taxiorganisatie benaderen. Vraag of ze werken met het TX-keurmerk, het kwaliteitssysteem dat Koninklijk Nederlands Vervoer heeft laten ontwikkelen. Een vaste prijsafspraak, zodat je van te voren precies weet wat de kosten zijn, is uiteraard handig.' 

Voor alle andere beroepen gelden vaak wel reguliere tarieven. Via bijvoorbeeld TCA kan het vervoer veilig plaatsvinden: er zijn tussenschotten in de taxi’s geplaatst waar de 1,5 meter afstand niet kan worden gewaarborgd. Er is dus voor iedereen een taxi beschikbaar.

Krijg je corona als je zoent?

@Mokeryounes

Om te beginnen: als degene die je zoent geen corona heeft, krijg jij het natuurlijk ook niet. Maar als je zoenpartner wel besmet is, dan is er een groot risico dat ook jij het nieuwe virus zal oplopen op het moment dat jullie besluiten om speeksel uit te wisselen. Ja, je kunt dus het virus krijgen en doorgeven via zoenen. 

Het virus zit namelijk in je longen, je keel en achter in je neus en verspreidt zich meestal via hoesten en niezen, maar door een zoen kan het dus ook. De regel is nu dan ook dat je 1,5 meter afstand houdt van mensen waar je niet mee samenwoont. En dus ook niet met mensen zoent. Dat geldt voor tongzoenen, maar ook voor een zoen op de wang of ergens anders.

Heeft je partner corona of klachten die corona kunnen zijn? Zoen dan ook niet, is het advies van Soa Aids Nederland. Verder is daten met iemand nu onverstandig om te doen en daarom wordt ook aangeraden dit te beperken.

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.

Deze vragen kregen al antwoord

Play
Play

Met hoeveel mensen mag je nog in de auto zitten tijdens de coronacrisis?

Zijn de waterfonteintjes en openbare watertappunten wel veilig? En meer vragen over de coronacrisis

Kun je bij de huisarts een coronatest doen? En meer vragen over de coronacrisis

Kan ik beter handalcohol of handgel gebruiken? En meer vragen over de coronacrisis

Mag ik met drie mensen in het park zitten op 1,5 meter afstand? En meer vragen over de coronacrisis

Play
Play

Kan het coronavirus meeliften op de rook die iemand uitademt die een sigaret opsteekt?

Ben ik tijdens het vasten extra vatbaar voor corona? En meer vragen over de coronacrisis

Kan ik straks veilig met de pont naar school of werk? En meer vragen over de coronacrisis

Met hoeveel mensen mag je in een bootje zitten? En meer vragen over de coronacrisis

Kan je tijdens seksuele handelingen corona overdragen? En meer vragen over de coronacrisis

Hoe moet ik nu iemand reanimeren? En meer vragen over de coronacrisis

Play
Play

Wanneer mag ik weer daten? En meer vragen over de coronacrisis

Heb je een werkgeversverklaring nodig in de trein? En meer vragen over de coronacrisis

Met hoeveel mensen mag je nog in een auto zitten? En meer vragen over de coronacrisis

Kan mijn schoonmaakhulp nog langskomen? En meer vragen over de coronacrisis

Is een baard een potentiële besmettingsbron? En meer vragen over de coronacrisis

Mogen hotels eigenlijk nog open? En meer vragen over de coronacrisis

Kan ik nog een Car2go pakken? En meer vragen over de coronacrisis

Mogen stelletjes nog hand in hand lopen? En meer vragen over de coronacrisis

Kan mijn beugel er nog uit? En meer vragen over de coronacrisis

Wordt ons kraanwater getest op virussen? En meer vragen over de coronacrisis

Kan ik nog wel trouwen in de stad? En meer vragen over de coronacrisis

Gescheiden en kinderen: wat te doen met de omgangsregeling? En meer vragen over corona

Mag ik nog varen? Waar komen die vliegtuigen te staan? En meer vragen over de coronacrisis

Mag ik nog verhuizen? Gaat SAIL door? En meer vragen over de coronacrisis

Play
Play

Kan ik met andere gezondheidsproblemen dan corona nog naar het ziekenhuis?

Play
Play

Kan het coronavirus op je boodschappen zitten?