Start van hoofdcontent

Stad

nl

BOA's mogen reizigers die geen mondkapje dragen beboeten

6 mei 2020, 19.57 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Om te zorgen dat alle reizigers in het openbaar vervoer vanaf 1 juni mondkapjes dragen, zetten de verschillende vervoerbedrijven hun eigen BOA's in. De BOA's letten ook op of er voldoende afstand gehouden wordt en mogen boetes uitdelen.

Dat laat OV-NL, de brancheorganisatie voor OV-bedrijven, weten. De BOA's hebben 'handhavende bevoegdheden ten aanzien van COVID-19 bepalingen' gekregen. 'Zij hebben dus de bevoegdheid reizigers instructies te geven, die opgevolgd moeten worden. Indien noodzakelijk kunnen zij ook overgaan tot het geven van de bijbehorende boete.'

Rutte

Premier Rutte zei tijdens de persconferentie over de versoepeling van de maatregelen ook dat er beboet kan worden als reizigers geen mondkapje dragen. Hoe hoog die boete wordt, moet volgens hem nog besloten worden.

De BOA's moeten wel uitgaan van de medewerking van reizigers en de-escalerend optreden. 'Boetes zijn een uiterste middel. De controles op het toegenomen zwartrijden worden waar nodig weer geïntensiveerd', laat OV-NL weten.

Shawls niet afdoende

Reizigers moeten zelf voor de mondkapjes zorgen. 'Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende', stelt OV-NL. Als het aan de brancheorganisatie ligt, dragen reizigers zo snel mogelijk al mondkapjes. Er wordt alleen dus pas beboet vanaf 1 juni.

Ook met het gebruik van een mondkapje, blijft het uitgangspunt dat reizigers zoveel mogelijk anderhalve meter afstand houden. In voertuigen, op perrons en bij haltes wordt geaccepteerd dat anderhalve meter  niet altijd haalbaar is. Op stations wordt van reizigers wel gevraagd om anderhalve meter afstand te houden.