Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moeten bij bruiloften van 100 man alle gasten 1,5 meter afstand houden? En meer vragen over de coronacrisis

8 mei 2020, 06.45 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Moeten bij bruiloften van 100 man alle gasten 1,5 meter afstand houden?

annelot

Als het virus onder controle blijft, dan mogen bruidsparen vanaf 1 juli maximaal 100 mensen uitnodigen. Daardoor kan er een stuk groter gezelschap aanwezig zijn op hun speciale dag, dan nu het geval is.

Eerder lag dat anders. Daarom lieten we in beantwoording op een van de coronavragen weten dat er maximaal dertig mensen op een bruiloftsfeest mochten komen. De gemeente Amsterdam hanteerde op het stadhuis nog strengere regels: alleen de getuigen mochten daar aanwezig zijn. Een fotograaf was bijvoorbeeld niet welkom.

Volgens de richtlijnen van de overheid mag dat nu wel. Belangrijk om te onthouden is dat het personeel van de locatie, de trouwambtenaar en de fotograaf ook vallen onder het maximum van 30 mensen. Daardoor blijft de ceremonie behoorlijk klein, zelfs als er straks 100 mensen welkom zijn.

Bovendien moet er te allen tijde 1,5 meter afstand gehouden worden. 'Tijdens de ceremonie in de kerk is dat nog wel mogelijk. Maar zodra het gaat om het trouwfeest of een borrel daarna, wordt het een stuk lastiger. De feeststemming is er dan al snel af', stelt weddingplanner Anne van Hogendorp (Vertrouwd met Anne).

Volgens haar wachten veel stellen daarom met trouwen tot 2021. Dat heeft wel gevolgen. 'Omdat de meeste mensen hun bruiloft willen verplaatsen, zijn de trouwlocaties volgend jaar misschien al volgeboekt. Sommige bruidsparen kiezen er daarom voor om toch nu al te trouwen. Vaak hebben ze daarvoor een praktische reden: een kinderwens of een geloofsovertuiging.'

Haar advies is om in dat geval de huwelijksceremonie door te laten gaan, maar het feest te verplaatsen. 'Het feest kan nu toch niet plaatsvinden volgens het droomplaatje dat je in je hoofd had. En na een paar borrels vergeet je misschien om afstand te houden.'

Het blijft een lastige situatie, beaamt ze. 'Mensen schakelen een weddingplanner in omdat ze het goed geregeld willen hebben. Maar ik weet nu ook niet precies hoe het verdergaat. Sommige keuzes laat ik dan ook wel echt over aan het bruidspaar zelf.'

Wat is er eigenlijk veranderd dat er besloten is om de sporttoestellen weer te openen?

anoniem

De maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het aantal coronapatiënten op de IC is gedaald. Daarom mag er langzamerhand weer iets meer. 'Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte', was de boodschap tijdens de persconferentie van afgelopen woensdag. 

De situatie is dus veranderd ten opzichte van maart, toen de eerste maatregelen genomen werden. Dat was voor veel Amsterdammers wel even wennen. Ze zochten naar alternatieve manieren zich toch nog een beetje te vermaken en al snel werd er volop gebruikgemaakt van sporttoestellen, Cruyff Courts en voetbalkooien.

Maar het werd op deze plekken soms zó druk, dat de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland op 25 maart besloot om de sportplekken te sluiten. 'Het zijn nu plekken die de gezondheid kunnen schaden, omdat deze een aantrekkingskracht hebben op meerdere mensen tegelijk', luidde de verklaring. 

Hoewel dat risico in principe nog steeds geldt, is toch besloten om dit besluit vanaf 29 april terug te draaien. Er moest namelijk 'meer ruimte gecreëerd moest worden voor kinderen en jongeren om te bewegen'. Want volgens de landelijke richtlijnen mochten zij vanaf die datum weer beginnen met buiten sporten of trainen.

Inmiddels mag in principe iedereen weer gebruikmaken van de sporttoestellen, liet een woordvoerder van de gemeente eerder weten. Zolang er maar anderhalve meter afstand wordt gehouden. 'Doe je dat niet, dan is het groepsvorming en riskeer je een boete.' Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt daarop een uitzondering.

'Wat mag een 70-plusser nog wél?'

S. Esveld-Tang

Een terechte vraag. Want nu de meeste Nederlanders weer iets meer bewegingsvrijheid krijgen, kan het wrang voelen om als 70-plusser nog steeds nauwelijks iets te mogen ondernemen. Zeker als iemand nog behoorlijk vitaal is.

Opvallend was dat in eerste instantie alleen ouderen die al voor de pandemie kwetsbaar waren, één of twee vaste bezoekers mochten ontvangen. 'En vitale ouderen mochten niemand zien. We hebben ons daar best wel druk om gemaakt', vertelt een woordvoerder van ouderenbond ANBO.

Op aandringen van de bond heeft het kabinet dit advies inmiddels versoepeld. Alle senioren mogen nu dus één of twee vaste bezoekers ontvangen. En daar is behoefte aan: 'Als je een aantal weken alleen thuis zit, wordt het er niet gezelliger op', aldus de woordvoerder. 

Voor ouderen die zich eenzaam voelen zijn wel een aantal initiatieven bedacht, zoals de luisterlijn van Omroep Max. Daarnaast is er digitaal van alles mogelijk, zoals beeldbellen of online bingo. Maar dan moet je daar wel een beetje handig mee zijn. Bovendien kunnen hun  landgenoten straks wél weer vaker naar het museum of dineren in een restaurant.

Het advies om zo min mogelijk naar buiten te gaan blijft voor 70-plussers daarentegen staan, omdat het een risicogroep betreft. Wel kunnen senioren volgens de ouderenbond gewoon naar buiten voor een wandeling of fietstocht. 'En als ze niet ziek zijn, kunnen ze uiteraard boodschappen doen.' Zo is er bij sommige supermarkten zelfs een 'seniorenuurtje' ingesteld.

Bezoek ontvangen kan dus - in beperkte mate - ook, zolang de richtlijnen in acht genomen worden. '1,5 meter afstand, handen wassen en zeker niet knuffelen en kussen. Bezoek van jonge kleinkinderen raden we op dit moment nog zéér af', aldus de woordvoerder.

De bond probeert zelf ouderen een beetje afleiding te bezorgen met activiteiten op Facebook, met onder meer een dagelijkse yogasessie en een mini-concert. Wie een beetje energie kwijt wil, kan bovendien terecht bij AT5’s Amsterdam blijf fit.

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.