Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Vervangen brug Marnixstraat ruim drie miljoen euro duurder

7 mei 2020, 21.15 uur · Aangepast 8 mei 2020, 06.43 uur
Door Redactie · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Het gaat 3,2 miljoen euro meer kosten om de beweegbare brug in de Marnixstraat, over de Brouwersgracht, te vervangen. Dat heeft wethouder Sharon Dijksma per brief aan de gemeenteraad laten weten.

De vervanging van de monumentale brug, die 'de Bullebak' wordt genoemd, zou eigenlijk vijftien miljoen euro gaan kosten. De gemeente wilde wel dat de schade en de hinder voor de omgeving tijdens de werkzaamheden beperkt zouden blijven en gaf dat als voorwaarde bij de aanbesteding van het project.

Hogere inschrijvingen

'Dit is op deze complexe locatie belangrijk voor het functioneren voor de stad, maar heeft geleid tot hogere inschrijvingen', schrijft Dijksma. 'Hierbij valt met name op, dat de mate waarin hinder beperkt wordt door bouwlogistiek over water een prijsopdrijvend effect heeft.'

Ook is een groot deel van de aannemers niet door de selectie gekomen, omdat zij volgens de gemeente niet genoeg ervaring hadden om het project uit te voeren. 'Als gevolg hebben we 'slechts' drie geldige inschrijvingen en daarmee lijkt de marktwerking beperkt', schrijft Dijksma.

Onderzocht

Dat is niet uitzonderlijk. Dijksma: 'We zien sowieso veel dezelfde partijen voor bruggenprojecten tot op heden.' Het 'prijsopdrijvende effect' wordt daarom onderzocht en de gemeente probeert het tegen te gaan bij de andere werkzaamheden aan de bruggen en kades, die te maken hebben met ernstig achterstallig onderhoud.  

De werkzaamheden starten op 18 augustus van dit jaar en duren naar verwachting twee jaar. De aannemer heeft de opdracht eind april al gekregen. Wel moet de gemeenteraad zich voor de zomervakantie nog uitspreken over de benodigde extra drie miljoen euro.