Start van hoofdcontent

Stad

nl

Met hoeveel personen mag je het Suikerfeest vieren? En meer vragen over de coronacrisis

15 mei 2020, 07.00 uur · Aangepast 16 mei 2020, 07.24 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Met hoeveel personen mag je het Suikerfeest vieren? En mag je elkaar bezoeken?

Maryam

De situatie kan natuurlijk veranderen, maar op dit moment is het antwoord: nee, het is niet verstandig om elkaar met het Suikerfeest te bezoeken. Deze vraag wordt trouwens vaker gesteld, ook bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). ‘Het is absoluut niet verstandig, hoe jammer het ook is’, zegt woordvoerder Muhsin Köktas. ‘Normaal gesproken zou je tijdens het breken van het het vasten ook met familie, vrienden en kennissen samenkomen, maar dat zit er nu niet in.' 

Toch hebben moslims wel de mogelijkheid om samen te komen. De overheid heeft namelijk bepaald dat religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten doorgang mogen vinden met maximaal 30 personen. Die moeten dan uiteraard wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. De voorkeur gaat overigens uit naar online bijeenkomsten. 

Het kabinet adviseert om het vasten zoveel mogelijk thuis te verbreken, binnen het eigen huishouden. Je mag maximaal drie bezoekers ontvangen. Daarnaast wordt geadviseerd niet op bezoek te gaan bij mensen die ouder zijn dan 70 jaar of een kwetsbare gezondheid hebben. Als je verkouden bent of andere klachten hebt die kunnen duiden op symptomen van het coronavirus mag je - Iftar of niet -  onder geen beding bij anderen op bezoek. 

‘Wij adviseren als CMO moskeeën tot en met 1 juli dicht te blijven. Dat is niet verplicht, maar we zien dat de meeste moskeeën de deuren dicht houden om de verspreiding van het virus te beperken. De meeste moslims bidden nu thuis. Het ramadan-gebed wordt nu ook vaak thuis gezamenlijk gedaan’, zegt Köktas. 

Mag je werkgever reiskosten inhouden als je thuiswerkt?

Ischa

Veel mensen werken nu zo'n twee maanden thuis en zijn dus niet meer 'onderweg' naar hun werk. Ischa wil weten of een werkgever het recht heeft om de reiskostenvergoeding in te houden nu hij niet meer hoeft te reizen om op kantoor te komen. 

We leggen Ischa's vraag voor aan Johan Zwemmer, arbeidsrechtadvocaat en universitair docent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Dat recht heeft de werkgever zegt Zwemmer. Een reiskostenvergoeding is een kostenvergoeding. 'Als je geen reiskosten maakt omdat je vanuit huis werkt, hoeven die natuurlijk ook niet vergoed te worden. In dit geval is het antwoord dus: ja, je werkgever mag de reiskosten inhouden als je thuiswerkt. 

Maar het ligt genuanceerder als elke werknemer binnen een bedrijf een vast bedrag krijgt dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt om reiskosten te dekken. Dan gaat het niet om een vergoeding voor werkelijk gemaakte kosten maar kan sprake zijn van ‘verkapt loon’.

Of in een cao die van toepassing is op de arbeidsovereenkomst waarbij de afspraak is gemaakt dat de reiskostenvergoeding nog een bepaalde periode doorloopt wanneer de werknemer niet op kantoor werkt. In die gevallen, zo stelt Zwemmer, kan een werkgever dan niet zomaar de reiskostenvergoeding inhouden als er vanuit huis wordt gewerkt.

Mag ik weer dubbelen met tennis?

Manuela

Nu de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan deze week zijn versoepeld, staan fanatieke sporters in de startblokken om weer te beginnen. Sportscholen zijn nog altijd noodgedwongen dicht, terwijl andere sporten wel weer langzaam beoefend kunnen worden. Eén van die sporten is tennis. Manuela mailt ons met de vraag of ze dan ook weer mag dubbelen. 

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) zegt dat verenigingen momenteel nog in de opstartfase zitten. Op hun website schrijft de bond dat elke vereniging een plan moet opstellen dat moet worden ingediend bij de gemeente. Als de vereniging dan weer open mag, wordt dat gecommuniceerd met de leden.

De KNLTB streeft ernaar om vanaf 1 juni het dubbelen weer mogelijk te maken op verenigingen. Maar dat hangt wel af van de situatie op de clubs en de ontwikkeling van het coronavirus. Volgens de bond mag er tijdens lessen overigens wel al gedubbeld worden, omdat er dan een leraar bij is. ‘De leraar houdt direct toezicht op de leerlingen en kan daarnaast oefenvormen toepassen waarbij de 1.5 meter afstand wordt gewaarborgd’, aldus de KNLTB. Zonder de aanwezigheid van een tennisleraar is er geen toezicht en daarom is het vooralsnog niet toegestaan om te dubbelen als je vrij gaat spelen. 

Er is een uitzondering op de regel: als je samen onder één dak (hetzelfde huishouden) woont is het volgens de bond wel toegestaan om te dubbelen. Toch vraagt de KNLTB leden de komende weken zo min mogelijk te dubbelen om de druk op verenigingen te verlichten. ‘Dat geeft verenigingen de tijd om tennis in de 1.5 meter-samenleving goed te organiseren en de drukte op de club te controleren’, zo schrijft de bond. 

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.