Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester Halsema wil mogelijk lokagenten inzetten tegen anti-homogeweld

15 mei 2020, 17.26 uur · Door Redactie

Burgemeester Halsema wil kijken of het mogelijk is om lokagenten in te zetten om geweld en intimidatie jegens homoseksuelen tegen te gaan. Dat zegt ze in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester naar aanleiding van de gewelddadige incidenten waar het homokoppel Fabio en Daniël mee te maken hebben gehad.

Ondanks dat de inzet van lokagenten volgens Halsema 'ingewikkeld' is, wil ze toch kijken of het mogelijk is. 'Het Openbaar Ministerie heeft hier moeite mee, dat is ook degene die de beslissing neemt, dat doe ik niet, maar ik wil het wel opnieuw met het Openbaar Ministerie bespreken,' aldus de burgemeester. 

Aangevallen

Fabio en Daniël werden de afgelopen maand maar liefst twee keer aangevallen door jongeren omdat ze hand in hand over straat liepen in Oost. Afgelopen week riep een groep jongens 'homo's en homootje', waarna Fabio de daders probeerde vast te leggen door achter ze aan te rennen en foto's te maken.

Toen hij de politie belde werd hij naar eigen zeggen ineens omsingeld door ongeveer negen jongens en van achteren getrapt. Drie weken geleden werd het koppel om dezelfde reden ook al belaagd.

Omstreden

De inzet van lokagenten is omstreden, toch vindt Halsema deze aanleiding belangrijk genoeg om er naar te kijken. 'De norm moet heel helder zijn: ongeacht je seksuele geaardheid, ongeacht je gender, moet je je in Amsterdam volledig vrij, welkom en vrolijk kunnen voelen. En als daar permanent dreiging is, dan moeten we daar alle middelen, en ook creatieve middelen, bij overwegen. En dat geldt ook voor deze.'

Halsema zal de inzet van lokagenten binnenkort bespreken in de driehoek van burgemeester, Openbaar Ministerie en politie.

AT5