Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mag ik met 30 collega's een buffetfeest geven op 1 juli? En meer vragen over de coronacrisis

17 mei 2020, 07.00 uur · Aangepast 17 mei 2020, 07.27 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Mag ik op 1 juli met 30 collega’s in mijn eigen ruime tuin en ruime huis een buffetfeest geven?

Paula Hazeleger

Samenkomsten zijn nog steeds verboden in Amsterdam. Ook als er afstand gehouden wordt, is het niet de bedoeling om met drie of meer mensen bijeen te komen. In de nieuwe noodverordening heeft de Veiligheidsregio dat nogmaals duidelijk gemaakt.

Op deze regel gelden een aantal uitzonderingen. Zo mag er inmiddels buiten gesport worden in een groep. Ook is het toegestaan om een religieuze bijeenkomst te organiseren, voor maximaal 30 personen. Bezoekjes aan een bibliotheek of dierentuin zijn mondjesmaat weer mogelijk.

Hierbij blijft de regel gelden dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Behalve als het een huishouden betreft, of om een groep kinderen gaat. 

Ook huwelijksceremonies mogen doorgaan, vanaf juli zijn daar mogelijk zelfs alweer 100 mensen welkom. De vraag rijst dan of andere feesten niet ook gewoon georganiseerd kunnen worden. Maar deze vallen in principe wél onder samenkomsten, die niet op de lijst met uitzonderingen staan. 

Het is dan ook niet de bedoeling om meer dan drie personen bij je thuis uit te nodigen, schrijft de Rijksoverheid. Maar als je dat wél doet, is de kans niet heel groot dat de politie voor je deur staat. Handhaving richt zich vooral op de publieke ruimte. Pas als er sprake is van overlast door een feest, wordt hiertegen opgetreden. 

Wie tegen de regels in thuis toch een buffetfeest geeft, loopt dus niet meteen het risico om een boete opgelegd te krijgen. Wel roept een woordvoerder van de burgemeester op om 'vooral het gezond verstand te gebruiken, zodat het coronavirus ingedamd kan worden'. 

De regels worden wel steeds iets meer versoepeld. Maar dat hangt ook af van het aantal besmettingen. 'De week voordat het zover is, besluit het kabinet pas of we naar de volgende fase kunnen. Ik zou daarom sowieso nog voorzichtig zijn met aankondigingen van feesten en andere bijeenkomsten.'

Het kabinet geeft volgende week extra duidelijkheid over dit thema, aldus de woordvoerder. Volgens haar geldt sowieso: 'Beter een feest buiten, dan binnen. De kans op besmetting is daar kleiner.'

Onderzoekers hebben een social distancingkaart van Amsterdam gemaakt. Gaat de gemeente maatregelen nemen op de plekken waar afstand houden op dit moment moeilijk is?

Liesbeth

De kaart waar hier op gedoeld wordt, is het zogenoemde Social Distancing Dashboard. Ontwikkeld door onderzoekers van TU Delft en AMS Institute, om te laten zien in welke straten het lastig is om voldoende afstand te houden. 

Om te voldoen aan de 1,5 meter afstandsregel zou het 'idealiter mogelijk moeten zijn dat twee mensen naast elkaar lopen, in dezelfde of in tegengestelde richting', schrijven de onderzoekers. 'Zonder dat ze van het voetpad af moeten stappen.' De stoep moet volgens hen dan  minimaal 2,5 tot 3 meter breed zijn.

Maar in Amsterdam is dat lang niet altijd het geval, veel straten kleuren daarom rood op de kaart. 'Het is een oude stad, met smalle straten. Dat wisten we op zich al, het Social Distancing Dashboard brengt dat nog duidelijker in kaart', vertelt een woordvoerder van de burgemeester.

Voor de gemeente is de kaart daarom erg interessant, beaamt ze. Hiermee kan bekeken worden waar er extra maatregelen nodig zijn. Maar om welke dat gaat, is nog niet helemaal duidelijk. 

De gemeente is weliswaar al een tijdje bezig met onderzoeken van tijdelijke maatregelen, om de openbare ruimte geschikt te maken voor de anderhalvemetersamenleving. Maar er zijn nog geen specifieke beslissingen gemaakt op basis van de kaart, aangezien deze gisteren pas is uitgebracht. 

 'We willen helpen, zodat iedereen zo veilig mogelijk kan bewegen. Het zal dan vooral gaan om pijlen op de grond en strips om aan te duiden wat 1,5 meter is. Net als bij basisscholen is gedaan', aldus de woordvoerder.

Wel benadrukt ze dat Amsterdammers daar zelf ook een verantwoordelijkheid in hebben. 'We kunnen dit alleen met z’n allen. Blijf daarom ook zelf de drukte vermijden en ga niet een winkelstraat in waar al heel veel mensen lopen.'

Mag je nu ook een boerka dragen in het OV, nu mondkapjes verplicht zijn?

abdessamad

Het mondkapje is vanaf 1 juni verplicht voor wie met het openbaar vervoer reist. Dat lijkt enigszins tegenstrijdig te zijn met de wet 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding', die twee jaar geleden werd aangenomen. 

Hierdoor is het verboden om op bepaalde locaties, waaronder in de trein of bus, gezichtsbedekkende kleding te dragen. In het OV geldt dan ook nog steeds een boerkaverbod. Dat terwijl een mondkapje, waardoor ook een groot deel van het gezicht onzichtbaar wordt, nu wél is toegestaan. Dit wordt straks zelfs verplicht. 

Toch is het kabinet niet van plan om nu ook de regels omtrent de boerka te versoepelen. 'Het verbod op gezichtsbedekkende kleding blijft gewoon van kracht', meldt de Rijksoverheid. Het mondkapje betreft een uitzondering, wordt er benadrukt. 'ls kleding noodzakelijk ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid is het verbod niet van toepassing.'

Maar sommige vrouwen zien de boerka juist ook als bescherming tegen het coronavirus. Hoewel het dragen daarvan doorgaans alleen gedaan wordt uit religieus oogpunt, is het coronavirus voor hen een extra reden om een boerka aan te schaffen. In India zijn de boerka's daarom momenteel niet aan te slepen, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Het Nederlandse kabinet gaat vooralsnog niet in deze redenering mee. 

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.