Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moet je in de blote arm niezen als je een T-shirt draagt? En meer vragen over de coronacrisis

20 mei 2020, 07.00 uur · Aangepast 20 mei 2020, 12.15 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Nu de dagen warmer worden en men in korte T-shirts loopt: moet je in de blote arm niezen? En hoe reinig je jezelf dan op een veilige manier?

J. Daane

Nies en hoest in je elleboog. Een advies dat we de afgelopen tijd maar al te vaak voorbij hoorden komen. Maar wat als je een t-shirt met korte mouwen wilt dragen? Dan nies je alsnog op een stukje blote huid. De vraag is of dat wel zo coronaproof is. 

Een actueel thema, nu de zomer voor de deur staat. Dit hemelvaartweekend belooft het al mooi weer te worden. Daarom hebben we de vraag onder meer voorgelegd aan Ingrid Spijkerman, hoofd Infectiepreventie bij het AMC. 'Ja, ook bij korte mouwen in je elleboogplooi niezen', is haar antwoord. 'Je elleboog komt maar weinig in contact met voorwerpen en mensen.'

Een woordvoerder van de GGD sluit zich daarbij aan. 'Ook als je korte mouwen draagt, moet je nog steeds in je elleboog niezen, zodat het snot niet aan je handen komt. Met je handen zit je namelijk veel aan deurknoppen en gebruiksvoorwerpen.'

En via de handen kunnen ziekteverwekkers nou eenmaal gemakkelijk worden verspreid, meldt het RIVM. Zeker als je daarmee de ogen, neus of mond aanraakt. De coronavirusdeeltjes kunnen zo via de slijmvliezen in het lichaam terechtkomen.

Het advies blijft daarom om altijd voor de zekerheid de handen goed te blijven wassen, benadrukt de GGD. 'En als er snot in je elleboog zit, zou je met water en zeep ook je armen en elleboog mee kunnen wassen.'

Wanneer zouden we weer samen kunnen zingen?

Anneke schepers

Samen zingen kan troost bieden tijdens de coronacrisis. Maar toch kunnen mensen daar het beste nog een beetje terughoudend mee zijn, wordt er gewaarschuwd. Zeker nadat een groot deel van het Amsterdams Gemengd Koor besmet bleek te zijn met het virus. 

Nog voor de lockdown trad het koor op in het Concertgebouw. De leden hadden veelvuldig gerepeteerd en waren trots om daar de Johannes-Passion van Bach ten gehore te mogen brengen. Maar achteraf bleek er een ramp plaats te hebben gevonden: een aantal koorleden was besmet met het virus, dat zich razendsnel verspreid bleek te hebben.

Het resultaat was meer dan honderd zieke koorleden en vier dodelijke slachtoffers. Een wake-up call: misschien verspreidt het coronavirus zich wel sneller door te zingen, vermoedden musici. De TU Delft startte daar een spoedonderzoek naar, op verzoek van vele koren.

Het idee is dat er bij zingen diep vanuit de longen aerosolen - kleine druppeltjes- omhoog komen. Daardoor zou zingen vergelijkbaar zijn met hoesten. Maar hoe het precies zit, is vooralsnog niet duidelijk. Koornetwerk Nederland adviseert om in de tussentijd niet samen te zingen.

Ook omdat de richtlijnen vanuit de overheid wat dit betreft onduidelijk zijn, vindt het Koornetwerk. Premier Rutte gaf tijdens een persconferentie aan dat 'plekken waar mensen luid zingen, plekken zijn waar het virus graag is'. Anderzijds mogen culturele instellingen vanaf 1 juni in principe weer open.

'Op telefonische vragen geeft het RIVM aan dat koren onder 'culturele instellingen' vallen. Wij distantiëren ons van de uitspraak dat het voor koorzangers vanaf 1 juni weer mogelijk is om samen te zingen', aldus het Koornetwerk. 

Nou zingt niet iedereen in een koor: sommige mensen komen bijeen in een kleiner groepje. Toch is het ook in dat geval verstandig om voorzichtig te blijven, zeker als blijkt dat het virus zich inderdaad sneller verspreidt door te zingen. Daarnaast is het aan te raden om niet deel te nemen als je klachten hebt, net als bij andere activiteiten.

Kinderen mogen in principe wel weer muziekles krijgen of samen zingen, onder meer omdat zij minder vatbaar lijken te zijn voor het virus. Toch is VLS, vakbond voor muziekdocenten, ook hier nog voorzichtig mee. Omdat er zoveel verschillende adviezen gegeven worden, is het volgens de vakbond misschien verstandig om voorlopig niet te zingen met kinderen. 'Totdat onderzoeken een eenduidiger beeld geven.'

Mag ik weer 'live' zwangerschapsyoga geven?

Guillette Bink

Tot voor kort rolden yogadocenten hun matje alleen nog digitaal uit. Leerlingen konden vanachter hun scherm deelnemen aan de yogasessie. Maar inmiddels kun je ook weer 'live' met een docent de Downward Facing Dog of Cat-Cow posities aannemen, mits dat buiten gebeurt.

Sporten in de buitenlucht is namelijk sinds 11 mei weer toegestaan. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Wel moeten zij 1,5 meter afstand blijven houden. Daarnaast gelden er nog enkele restricties. Zo mag er geen gebruik gemaakt worden van kleedkamers of kantines, benadrukt de Rijksoverheid. Omkleden moet daarom van tevoren.

Ook is het belangrijk om de hygiënevoorschriften in de gaten te houden. Zo wordt geadviseerd om sportmateriaal, in dit geval het yogamatje, te desinfecteren. 'Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel', luidt het advies.

Deze vraagsteller wil overigens weten hoe dat precies zit met zwangerschapsyoga. Maar in principe hoeft daar geen verschil in te zijn. Volgens het RIVM lijkt het coronavirus niet extra gevaarlijk te zijn voor zwangere vrouwen. COVID-19 heeft bij hen tot nu toe hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. 

Alleen bij koorts is het belangrijk om aan de bel te trekken, aangezien daardoor weeën opgewekt kunnen worden. En dat is slecht voor het ongeboren kind. Maar mensen die (vermoedelijk) coronaklachten hebben, wordt sowieso gevraagd om geen activiteiten te ondernemen. 

Verder hoeven zwangere vrouwen zich er dus niet van te laten weerhouden om yoga te doen. Tenzij iemand liever niet voor het oog van andere parkbezoekers in een moeilijke yogapositie gaat staan. Want het duurt nog wel even voordat we weer binnen kunnen sporten. Zoals het er nu voorstaat, zou dat vanaf 1 september zijn.

Sommige instructeurs zijn trouwens ook nog terughoudend met lesgeven in de buitenlucht. 'De lessen komen heel langzaam weer op gang', ziet Lion Elverding, voorzitter van yogavereniging SYN. 'Docenten kunnen daarbij gebruikmaken van ons protocol. Maar ikzelf wacht tot na de zomervakantie.'

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.