Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe zit het nu precies met de vaarregels? En meer vragen over de coronacrisis

21 mei 2020, 07.00 uur · Aangepast 21 mei 2020, 07.13 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Hoe zit het nu precies met de regels op het water?

Meerdere Amsterdammers

We krijgen nog steeds veel vragen van Amsterdammers met een bootje die zich afvragen wat de regels nu precies zijn. Omdat het vandaag en volgende week nogal warm schijnt te zijn, hier nog een keer de regels op een rijtje. 

  • 1,5 meter afstand houden, geldt ook nog steeds in de boot
  • Maximaal 2 mensen aan boord (inclusief schipper) 
  • Als je een gezin of huishouden vormt, mag je met meer mensen op de boot 
  • Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 390 euro
  • Het weekendvaarverbod is per 16 mei opgeheven
  • Reguliere bediening van sluizen en bruggen is op 18 mei hervat 

Handig om te weten: deze regels zijn opgesteld door de Veiligheidsregio. Dat betekent dat de regels niet alleen in Amsterdam gelden, maar ook in Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen en Uithoorn. Leo mailt ons bijvoorbeeld met de vraag of de regel 'maximaal 2 personen per boot' ook buiten Amsterdam geldt. Ja, in omliggende gemeenten in elk geval wel. Mocht je elders in het land willen varen, kun je het beste even kijken wat die gemeente daar zelf over zegt. 

Mag mijn werkgever mij verbieden naar een risicogebied te reizen?

Eline

Eline mailt ons met de vraag of je straks op vakantie mag naar landen die door de Nederlandse overheid zijn aangeduid als risicogebied in verband met het coronavirus. We leggen haar vraag voor aan Johan Zwemmer, arbeidsrechtadvocaat en universitair docent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA). 

Volgens Zwemmer kan een werkgever je niet zomaar verbieden naar een bepaald land te reizen. 'Onder meer op grond van het recht op privacy en op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de werknemer', stelt de arbeidsrechtadvocaat.

Maar een werkgever mag een werknemer wel afraden of adviseren niet naar bepaalde landen af te reizen. 'In dat geval geldt dan dat als een werknemer toch naar een (corona)risicogebied afreist, dus tegen het advies van de werkgever, en daarna twee weken in quarantaine moet, het voor rekening en risico van de werknemer komt dat hij in quarantaine moet (en niet kan werken). Dat betekent dan dat de werknemer geen recht op loon heeft zolang hij door de quarantaine niet kan werken', aldus Zwemmer. 

Mag je met het suikerfeest in het park zitten met familieleden?

Mek

Het suikerfeest staat voor de deur. Vorige week beantwoordden we daar al deze vraag over. Nu krijgen we van Mek de vraag of je ook in het park op gepaste afstand mag zitten met familieleden. 

Als je tot hetzelfde huishouden behoort, hoef je geen 1,5 meter afstand te houden, maar als je in het park gaat zitten met je nichtjes en neefjes die in een ander huis wonen, moet dat wel. Tot 1 juni mag je dus wel met  familieleden waarmee je in hetzelfde huis woont naar het park, maar niet met andere familieleden. Vanaf 1 juni verandert de situatie: dan mogen mensen buiten bij elkaar zijn mits ze 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. Vanaf die dag wordt vanaf 3 personen gehandhaafd op de onderlinge afstand van 1,5 meter.

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.