Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mag ik na 1 juli met drie vriendinnen in een bungalow overnachten? En meer vragen over corona

22 mei 2020, 06.58 uur · Aangepast 22 mei 2020, 10.01 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Mag ik na 1 juli met drie vriendinnen in een vakantiebungalow overnachten?

ineke van uxem

Samenkomsten met drie of meer personen waren tot nog toe niet toegestaan. Maar de regels worden per 1 juni wat versoepeld, bleek afgelopen dinsdag tijdens de persconferentie. Ook vriendengroepen mogen dan buiten weer bijeen komen, mits er 1,5 meter afstand gehouden wordt. 'En zolang het geen evenement wordt', benadrukte premier Rutte.

Een barbecue in het park zit er dan dus weer in. Tenminste, als dat op een verantwoorde manier gebeurt. Maar mag je ook weer andere uitstapjes plannen met vrienden? Zo wil Ineke graag weten of ze straks weer met vriendinnen in een bungalow mag overnachten.

Het antwoord daarop vanuit de overheid is opvallend. Het mag, maar mensen die niet tot een huishouden behoren moeten in een bungalow altijd 1,5 meter afstand houden én toegang hebben tot hun eigen sanitair. 

Het is de vraag in hoeverre dat in de praktijk mogelijk is. Ook bij HISWA-RECRON, de branchevereniging voor watersport en recreatie, zijn daar twijfels over. Eerder stelde de branchevereniging in opdracht van het kabinet protocollen op, onder meer voor de verhuur van bungalows. Maar daarbij werd er nog van uitgegaan dat er één huishouden in een bungalow zou overnachten.

Nu de regels minder strikt lijken te zijn, worden ze volgens een woordvoerder 'lastiger om te interpreteren'. 'Daarom gaan we hierover vragen stellen aan de Tweede Kamer.' Mogelijk wordt het protocol daarna aangepast, verwacht ze. 'Maar daar moeten we eerst goed over nadenken. Want hoe gaat dat eruit zien in de praktijk? Het is niet makkelijk om constant 1,5 meter afstand te houden in een bungalow.'

Vooralsnog is het daarom verstandig om voorzichtig te zijn met boeken, denkt de woordvoerder. 'Ga er eerst nog maar uit van een bungalow per huishouden, zoals tot nu toe het geval was.'

De parken zelf lijken verdeeld te zijn over dit onderwerp. Zo staat op de website van Roompot dat 'familie en vrienden in dezelfde woning mogen verblijven als er 1,5 meter afstand van elkaar wordt gehouden'. Landal GreenParks meldt daarentegen nog minstens tot 1 juni een maximale bezetting van één huishouden te adviseren.

Ook Center Parcs is nog terughoudend. Gasten wordt geadviseerd om vooral de landelijke richtlijnen in de gaten te houden. Wie toch al met meer dan één huishouden in een cottage wil overnachten, wordt gevraagd om eerst contact op te nemen met de klantenservice.

Hoe controleert een restauranthouder of mensen tot een huishouden behoren?

cindy

Mensen die zelf geen zin hadden om te koken, konden de afgelopen tijd eten afhalen of bestellen. Maar een diner in een restaurant is toch een hele andere ervaring. Veel Amsterdammers zullen daarom blij zijn dat de horecagelegenheden op 1 juni weer de deuren openen. Al zijn daar nog wel wat restricties aan verbonden.

Voor mensen die een huishouden vormen, zijn de richtlijnen overigens minder streng. Zo hoeven gezinsleden geen 1,5 meter afstand te houden. Ook mag het gehele huishouden samen dineren, zelfs als daartoe bijvoorbeeld zes mensen behoren. 

Maar hoe controleer je nou of er daadwerkelijk sprake van een huishouden is? 'We gaan wat dat betreft geen agent of handhaver spelen, dat hebben we meerdere keren aangegeven', stelt een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam.

Volgens haar is het bovendien heel lastig om te bewijzen dat je samen een huishouden vormt. 'Dat staat bijna op geen enkel document. Op je ID-kaart wordt bijvoorbeeld ook geen adres vermeld. En we verwachten niet van een gast dat diegene met een heel uittreksel komt.'

Wel wordt het nog een uitdaging, denkt de woordvoerder. 'Het ligt wat gevoelig. Maar het enige wat een horecaondernemer eigenlijk kan doen, is doorvragen als een situatie niet goed voelt.' Een voorbeeld: het kabinet heeft eerder gezegd dat studenten in principe geen huishouden vormen, aldus de woordvoerder. 'Daar kan bijvoorbeeld wel op worden gelet.'

Een echt controlegesprek vindt alleen plaats om te kijken of iemand mogelijk besmet is met het coronavirus. Aan de voordeur wordt er daarom gevraagd naar eventuele klachten. 'Dat is ook een voorwaarde om open te mogen gaan ', aldus de woordvoerder. 'We hebben daardoor de mogelijkheid om te weigeren, bijvoorbeeld als iemand proestend voor je staat.'

Het kan lastig zijn om te bepalen waar het gehoest vandaan komt, beaamt ze. 'Iemand kan bijvoorbeeld aangeven hooikoorts te hebben. Maar daar kun je niet zomaar op vertrouwen. Het moet ook fijn blijven voor andere gasten en het personeel.'

Wanneer gaat de moskee weer open?

anoniem

Religieuze bijeenkomsten mogen in principe al georganiseerd worden. De voorwaarde is dan wel dat er maximaal 30 mensen aan meedoen, die bovendien altijd 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Maar bij voorkeur vinden de bijeenkomsten voorlopig online plaats, meldt de Rijksoverheid. En de meeste moskeeën kiezen daar vooralsnog voor.

Maar zoals het er nu voor staat, mogen er van 1 juli alweer 100 mensen bijeenkomen voor het gebed. Daarom maken moskeeën plannen om toch weer open te kunnen gaan. De Blauwe Moskee heeft daar zelfs als een protocol voor klaarliggen. 

Op 3 juli moet de 'intelligente heropening' plaatsvinden, vertelt imam Yassin Elforkani. 'We beginnen dan met het vrijdaggebed, zowel om 14.00 als 14.45 uur.' Wie daarbij aanwezig wil zijn, moet eerst een plekje reserveren. Jongeren kunnen dat doen via een app. Ouderen worden gebeld om te vragen of zij zich aan willen melden.

'We gaan nog niet 100 procent open, maar breiden het aantal gebeden uit als alles goed loopt', licht Elforkani toe. Gelovigen die geen plekje kunnen bemachtigen in de moskee, kunnen het gebed ook na 3 juli gewoon online volgen.

Tot die tijd is dat de enige manier om een gebed bij te wonen. 'Het is een beetje complex om nu al een bijeenkomst voor 30 mensen te organiseren. We hebben eerst ook veel tijd moeten steken in het opstellen van een protocol', zegt de imam.

Volgens hem is het allemaal nog wel  'heel spannend'. 'We gaan ervan uit dat het goed loopt, maar dat hangt ook af van onze bezoekers. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we er alsnog voor kiezen om de moskee tijdelijk weer te sluiten.'

Nog niet elke moskee heeft een plan klaar om open te gaan, vertelt de imam. Bij Moskee Alert – een samenwerkingsverband tussen Amsterdamse moskeeën – zijn de gesprekken nog gaande, weet hij. 'Dit protocol is een initiatief van onszelf.' Hierin staat onder meer dat iedereen zelf een gebedskleed mee moet nemen. Daarnaast kan de wassing voorlopig niet in de moskee verricht worden. 

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.