Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Boomsma in De Balie Live: 'Dit is het moment om type toerisme te veranderen'

20 mei 2020, 22.01 uur · Door Redactie

Als het aan CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma ligt, wordt er nu nagedacht over het soort toeristen dat de stad straks weer gaat bezoeken. Dat vertelde hij in het De Balie Live Stadsgesprek.

Programmamaker Sophie Rutenfrans sprak Boomsma en de Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond over de gevolgen van de coronacrisis voor Amsterdammers. Zo vertelt Zuurmond welke zorgen hij heeft over de toekomst op de korte en middellange termijn.

Voorstel

Boomsma kwam deze week, samen met de ChristenUnie, Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren, met een voorstel om 'overlastgevend toerisme' straks te weren. Dat zou volgens de politieke partijen bijvoorbeeld kunnen door de panden van bedrijven die failliet gaan straks alleen als woonruimte  te gebruiken. 

'Het is wel een moment om met name even goed na te denken over het type toerisme', zei Boomsma. 'En daar een bepaalde verandering in te proberen te bewerkstelligen. Want die Wallen, dat was dus volstrekt onhoudbaar geworden. Je loopt er nu rond en de ongekende schoonheid van dat gebied komt weer tot leven. Het is een verademing voor de mensen die er wonen. Dat kon niet langer zo.'

Niet redden

Wel hoopt hij dat er een ander soort toeristen terugkomt, vooral vanwege het aantal banen van Amsterdammers in de toeristische sector. 'Helemaal zonder toerisme gaan we het zeker ook niet redden.'

Het voorstel werd vanavond wel weggestemd door een meerderheid van de gemeenteraad.

De Balie Live Stadsgesprek

Een wekelijks gesprek over de impact van de coronacrisis met Amsterdammers die met hun voeten in klei staan, uitgezonden op AT5. In eerdere uitzendingen waren onder meer wethouders Rutger Groot Wassink, Sharon Dijksma en Victor Everhardt, huisarts in opleiding Bernard Leenstra en Ingrid Houtepen van Stichting !WOON te gast.