Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Van vermeende 'trek naar het platteland' door corona is nog geen sprake

21 mei 2020, 15.20 uur · Door Redactie

De afgelopen weken voorspelden journalisten, wetenschappers en trendwatchers 'de trek naar het platteland' als gevolg van corona. De stad zou in 'het nieuwe normaal' aantrekkingskracht verliezen waardoor stedelingen naar het platteland zouden verhuizen. Na een korte belronde langs Funda, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt deze bewering niet op cijfers gestoeld. De redactie van het AT5 programma Bouw Woon Leef  brengt in kaart wat we wel in dit stadium kunnen concluderen.

De redenatie is dat door het thuiszitten mensen meer waarde hechten aan buitenruimte. Daarbij zou thuiswerken in het tijdperk na corona de norm blijven waardoor mensen op grotere afstand van hun werk kunnen gaan wonen. Verder zou het platteland lonken doordat daar meer ruimte is om afstand tot elkaar te houden.

Geen cijfers voor trek naar platteland door corona 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteerde dinsdag cijfers over binnenlandse migratie waarna Het Parool concludeerde: 'De trek naar het platteland zet onverminderd voort. Sinds de corona-uitbraak vertrokken zo’n 120 Amsterdammers meer naar een plek elders in het land, dan dat er mensen deze kant op kwamen.'

Maar CBS-socioloog Tanja Traag wijst erop dat een verhuizing naar elders in het land ook een verhuizing naar stedelijke gebieden kan zijn. Waar de stedelingen precies naartoe verhuizen, daar heeft het CBS nog niet naar gekeken en dus kan nog niet geconcludeerd worden dat er sprake is van meer verhuizingen van stedelingen naar landelijke omgevingen sinds corona.

Funda analyseerde de zoekopdrachten op hun site van voor en na de uitbraak van het coronavirus en ziet daarbij ook geen verschuiving in het zoekgedrag van steden naar dorpen. Landelijk bleef het aantal zoekopdrachten naar woningen in de tien grootste steden gelijk.

Meer vraag naar buitenruimte

Huizen met een tuin of buitenruimte zijn wel meer in trek ziet Funda. Het aantal zoekopdrachten met het filter buitenruimte of tuin is met 18% en 19% gestegen ten opzichte van voor het coronavirus. 

‘Woonvoorkeuren die in een paar weken tijd zijn ontwikkeld, daarvan moeten we nog maar zien of die blijven in het tijdperk na corona', zegt Edwin Buitelaar die voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar de woningmarkt.

Dat de stad zijn aantrekkingskracht zou verliezen heeft Buitelaar al eerder in de geschiedenis gehoord. 'Toen ICT opkwam in de jaren 90, toen zouden woon- en werkplek minder nabij elkaar hoeven te zijn. Men sprak van death of distance, oftewel afstand zou onbelangrijk worden. Het omgekeerde hebben we gezien, de trek naar de stad werd alleen maar groter.'

'De stad is niet alleen een plek waar je werkt, maar ook een consumptie-plek', waarmee hij doelt op onderwijs, cultuur en horeca. Dat laatste is volgens Buitelaar ook een belangrijke reden waarom mensen in de stad willen wonen. Het PBL ziet wel al jaren de trend dat Amsterdammers tussen de 30 en 40 jaar naar een betaalbaardere eengezinswoning verhuizen buiten Amsterdam. 

Gezinnen verlaten de stad al langer

Ook Ard Klijsen, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk, vertelt dat er al langere tijd een ontwikkeling gaande is waarbij elk jaar meer randstedelingen hun stadswoning inruilen voor een woning op het platteland. De makelaarsvereniging NVM heeft sinds de corona uitbraak geen extra interesse van randstedelingen in landelijke woningen vernomen. 

'De exodus is al een paar jaar gaande', zegt toekomstfilosoof en stadsstrateeg Mare Nieborg . 'Wij hebben met ons bureau vorig jaar geteld hoeveel families verhuisd waren uit ons blok in de Helmersbuurt. Dat waren 31 huishoudens in twee jaar. En dat waren alleen de mensen die wij zelf kennen.' 

De voornaamste reden dat mensen Amsterdam verlaten is volgens Nieborg het massatoerisme waardoor de leefbaarheid achteruit is gegaan. ‘Daarom denk ik dat mensen door corona juist hun verhuizing uitstellen. De stad is weer van de bewoners die volop genieten van een stad zonder toerisme. Het is weer zoals toen ik hier kwam wonen in de jaren '90.'

Nieborg vreest dat als het stadsbestuur geen nieuw beleid doorvoert om het massatoerisme te verminderen, de 'exodus uit Amsterdam' na het corona virus onverminderd door zal gaan. 'Dit is de uitgelezen kans om Amsterdam weer terug te geven aan de Amsterdammers. Maar daar horen harde keuzes bij,' aldus Nieborg.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam.