Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bierfietsen mogen voorlopig blijven

21 juli 2009, 14.48 uur · Aangepast 23 juli 2009, 13.28 uur

De gemeente gaat in september met enkele exploitanten van de bierfiets aan tafel om over het gebruik van de rijdende bar in de stad te praten.

De gemeente gaat in september met enkele exploitanten van de bierfiets om de tafel om over het gebruik van de rijdende bar in de stad te praten. Vervolgens besluit de zij waarschijnlijk in oktober of de bierfiets verboden zal worden, zo liet een gemeentewoordvoerder dinsdag weten.

Wethouder Hans Gerson (Verkeer en vervoer) stelde in juni een onderzoek in naar de bierfiets na meerdere incidenten met het vervoermiddel. Dat onderzoek neemt enige tijd in beslag, omdat niet duidelijk is of het gemeentebestuur of stadsdeel Centrum verantwoordelijk is voor het al dan niet verbannen van de bierfiets uit de binnenstad. Namens de gemeente onderzoeken juristen daarom hoe Amsterdam de bierfiets eventueel kan verbieden.

Eigenaar van Partyfiets.nl, Ard Karsten, zegt dat zijn bierfietsen altijd een vaste route door de binnenstad rijden met een ervaren (en nuchtere) chauffeur. Ze zien eruit als een rijdende bar met tussen de tien en 22 mensen aan boord.

Voor het rijden met de bierfiets is geen vergunning nodig. De gemeente kan de fiets daarom waarschijnlijk alleen verbieden door het aanpassen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Op 23 mei raakten drie vrouwen gewond toen zij tijdens een vrijgezellenfeest in Amsterdam-Noord met de fiets tegen het dak van een tunnel aan reden. Begin juni kwam een motorrijder ten val toen zij moest uitwijken voor een bierfiets die plotseling naar links afsloeg.