Stad

Moslims maken zich klaar voor Suikerfeest: 'Je wil er scherp uitzien'

23 mei 2020, 21.04 uur · Aangepast 23 mei 2020, 21.23 uur · Door Redactie

Whatsapp

Dit weekend vieren Amsterdamse moslims het Suikerfeest ter afsluiting van de vastenmaand ramadan. Veel van hen treffen vandaag de laatste voorbereidingen voor de feestelijke dag die dit jaar natuurlijk toch anders gevierd wordt dan anders.

AT5

Quote

'Je trekt je mooiste kleren aan, je laat je haar knippen. Alles om er scherp uit te zien met Suikerfeest'

Klant kapsalon Java

In de Javastraat in Oost was het een drukte van belang. Veel Amsterdamse moslims deden vandaag de laatste boodschappen, kochten mooie kleren of gingen nog even snel naar de kapper. Alles om er morgen piekfijn bij te zitten. 'Het is belangrijk om er netjes uit te zien. Je trekt je mooiste kleren aan, je laat je haar knippen. Alles om er scherp uit te zien met Suikerfeest', zegt een klant van kapsalon Java. 

En ook de innerlijke mens wordt goed verzorgd. Bij patisserie Divan zijn in de middag al veel lege schappen te zien. 'We zijn heel druk bezig', zegt de eigenaar. 'Al onze baksels zijn populair, maar de traditionele baklava is het aller populairst'.

Een winkelende dame nam het heft in eigen hand en is er helemaal klaar voor. 'Ik heb lekker koekjes gebakken met mijn kinderen. Allerlei soorten. Dat is veel werk, maar wel heel erg leuk.' 

Quote

'Normaal komt de hele familie langs en gaan we leuke dingen doen, maar dit jaar gaat dat helaas niet'

Medewerkster supermarkt het lange mes

Ondanks alle blije gezichten is ook het Suikerfeest door de coronacrisis dit jaar anders dan anders: 'Normaal komt de hele familie langs en gaan we leuke dingen doen, maar dit jaar gaat dat helaas niet', zegt een van de medewerksters van supermarkt Het Lange Mes.

Bij de feestelijkheden wordt ook rekening gehouden met de coronamaatregelen: 'Normaal gaan we naar de moskee om te bidden, maar dat doen we nu gewoon thuis', zegt een collectant in de straat. 'We hebben met de familie ook afgesproken om in tijdsblokken naar mijn ouders te gaan. Normaal gaan wij met zijn allen, maar dat kan nu gewoon niet.

Whatsapp