Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Suikerfeest vieren in tijden van corona: 'Blijft toch een bijzondere dag'

24 mei 2020, 21.00 uur · Aangepast 25 mei 2020, 09.38 uur · Door Redactie

Islamitisch Amsterdam viert vandaag Suikerfeest, maar wel een heel aparte editie. Het samenkomen in de Moskee en daarna met familie en vrienden zat er dit jaar niet in. In het AT5-programma Wij Zijn Amsterdam laten de vrienden Ismail en Najim uit Slotervaart ons zien hoe zij deze dag beleven.

Ismail Jaddi (21) gaat met het Suikerfeest 's ochtends altijd naar de Badr Moskee in West om samen met honderden anderen te bidden. Vandaag is daar bijna niemand te bekennen. 'Normaal gesproken zou het helemaal vol zijn hier', vertelt Ismail vanuit een lege gebedsruimte. 

Ismail viert het Suikerfeest normaal gesproken ook vooral door zoveel mogelijk familie en vrienden op te zoeken. Omdat dat er vanwege de coronamaatregelen niet in zat dit jaar besloten hij en vriend Najim el Yarchouhi voedselpakketten samen te stellen en deze rond te brengen.

Ismail: 'Wij vieren Suikerfeest heel normaal want wij hebben alles thuis, maar er zijn mensen die dat niet hebben en we proberen hun door dit initiatief een betere dag te bezorgen. Dit zijn niet alleen de mensen die Suikerfeest vieren, we gaan ook bij andere gezinnen langs. We proberen te helpen waar dat nodig is.'

Nadat de voedselpakketten zijn rondgebracht begint ook voor Ismail en Najim zelf het grote genieten.  'Gebak, koekjes, taart: noem het maar op. Het staat allemaal op ons te wachten.'

Wij Zijn Amsterdam

In Wij Zijn Amsterdam laten we deze maanden zien hoe jongeren geraakt worden door de coronamaatregelen. Later dit jaar zullen we onder deze vlag (hopelijk, dat hangt af van diezelfde maatregelen) jongeren die affiniteit hebben met media gaan opleiden. 

Want AT5 staat bekend als de springplank voor talent in de media. Al sinds de oprichting in 1992 hebben vele jonge honden hier stage gelopen, kwamen daarna freelancen en ontwikkelden zich vervolgens tot vaste kracht. Na een paar jaar worden ze vaak weggekaapt door Hilversum voor het 'grote' werk. In bepaalde opzichten lijkt AT5 best wel een beetje op de jeugdopleiding van Ajax.