Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer ruimte voor bewoners, of ondernemers? Discussie in De Balie Live Stadsgesprek op AT5

26 mei 2020, 09.18 uur · Aangepast 27 mei 2020, 17.58 uur · Door Redactie

Welke keuzes maakt Amsterdam tijdens de coronacrisis? Om de stad leefbaarder te maken pleitten bewonersorganisaties in een actieplan voor kortere openingstijden, hogere toeristenbelasting en bredere stoepen. Tegelijkertijd wil de VVD juist ondernemers de ruimte geven om hun werk en bijbehorende banen te behouden. Denise Eikelenboom van Mokum Reclaimed en Daan Wijnants (raadslid VVD) gaan onder leiding van De Balie-programmamaker Tim Wagemakers met elkaar in debat.

Denise Eikelenboom is woordvoerder van Mokum Reclaimed. Samen met twintig andere bewonersorganisaties publiceerden zij vorige week een actieplan. De coronacrisis is een uitgelezen kans om bij het opnieuw opstarten van de Amsterdamse samenleving en economie te kiezen voor een duurzame benadering van werken, wonen en recreëren, vinden zij.

En dus moeten de openingstijden van terrassen en cafés verkort, moeten coffeeshops alleen toegankelijk worden voor inwoners van Nederland en moet onder meer de toeristenbelasting fors worden verhoogd.

Voor Daan Wijnants, raadslid van de VVD Amsterdam, is de leefbaarheid van Amsterdam ook belangrijk. Maar juist in coronatijd wil hij ook ondernemers de ruimte geven om hun zaak overeind te houden en werkgelegenheid te behouden. Hoe kijkt hij naar dit actieplan?

AT5

Over De Balie Live Stadsgesprek: Amsterdam in Balans
Een wekelijks gesprek over de impact van de coronacrisis met Amsterdammers die met hun voeten in de klei staan, uitgezonden op AT5. In eerdere uitzendingen waren onder meer wethouders Rutger Groot Wassink, Sharon Dijksma en Victor Everhardt, huisarts in opleiding Bernard Leenstra en Ingrid Houtepen van Stichting Woon! te gast.

Het Stadsgesprek is woensdag om 17.20 , 19.15 en 23.15 uur te zien op AT5.