Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Binnenstad mag na coronacrisis geen toeristenpretpark meer worden

27 mei 2020, 13.38 uur · Aangepast 7 september 2020, 17.01 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Na de coronacrisis hoopt het stadsbestuur dat het massatoerisme en de bijbehorende overlast niet meer terugkeert naar de binnenstad. Onder meer door nieuwe regels en het aankopen van panden wil Amsterdam ervoor zorgen dat winkels en horeca zich meer kunnen gaan richten op bewoners en niet op toeristen. Ook wil de gemeente stimuleren dat er toeristen gaan komen die geïnteresseerd zijn in de unieke historie en cultuur van de binnenstad.

Dit alles schrijft burgemeester Halsema vandaag in een brief aan de gemeenteraad. 'Delen van het oude centrum zijn nu opvallend stil, terwijl buurten waar meer mensen wonen juist wat drukker zijn. Dit onderstreept de urgentie om na te denken over de binnenstad van de toekomst.’

Om het toeristische aanbod op straat te verminderen wil Halsema een diverser aanbod van winkels en horeca, die moet dan vooral gericht zijn op bewoners. Om dat te kunnen regelen wordt onderzocht of de gemeente zelf vastgoed kan kopen, zodat Amsterdam zelf kan bepalen wat voor kroeg of winkel er komt. Daarnaast moeten er nieuwe regels komen waardoor de gemeente meer invloed kan hebben op het winkelaanbod.

Quote

'Leidsepleinbuurt nog meer ontwikkelen als cultureel hart van de stad'

femke halsema, burgemeester

En om de boel te spreiden en meer herkenbaar te maken denkt Halsema eraan om het Leidseplein en omgeving nog meer te ontwikkelen als het culturele hart van de stad. 'De voorzieningen zijn er al: de poppodia Melkweg en Paradiso, de theaters ITA, DeLaMar en Bellevue, het debatcentrum De Balie, filmtheaters Cinecenter, De Uitkijk en Pathé, topmusea om de hoek en veel cafés, terrassen en restaurants. Als straks de fietsenstalling onder het Kleine-Gartmanplantsoen klaar is hebben we een prachtige openbare ruimte', schrijft de burgemeester.

Ze noemt het Joods Cultureel Kwartier rondom het Mr. Visserplein als herkenbare plek als voorbeeld: straks met het Namenmonument en alle andere plekken en instellingen houden de rijke Joodse geschiedenis van Amsterdam en Nederland levend.

De gemeenteraad  moet de plannen verder ontwikkelen. Aan het einde van het jaar moet er een uitgewerkt uitvoeringsplan klaar zijn.