Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Man bestolen van code en betaalpas in ING-kantoor aan de Ceintuurbaan

5 juni 2020, 13.00 uur · Door Redactie

De politie heeft in het opsporingsprogramma Bureau 020 beelden vrijgegeven van twee verdachten die vermoedelijk eind februari een man op leeftijd hebben bestolen van zijn betaalpas. En dat midden in een ING-kantoor. Nog voor het slachtoffer zijn pas kon blokkeren, was er al een groot bedrag buit gemaakt.

AT5

Op dinsdag 25 februari komt het slachtoffer het bankgebouw aan de Ceintuurbaan binnengelopen. Het is dan net 12.00 uur geweest. De twee verdachten blijken hem al snel te volgen. 

'De man voelt nattigheid'

Eenmaal binnen wil de man geld opnemen bij een van de automaten. 'Als hij zijn pincode intoetst heeft hij door dat er twee onbekenden mannen om hem heen staan. De man voelt nattigheid en besluit de transactie te stoppen', zegt Lex van Liebergen van de Politie Amsterdam.

Quote

Als hij zijn pincode intoetst heeft hij door dat er twee onbekenden mannen om hem heen staan

lex van liebergen politie amsterdam

Omdat het slachtoffer zich ongemakkelijk voelt, kijkt hij om zich heen. Maar op het moment dat hij zijn bankpas wil pakken, ziet hij dat deze weg is. 

Een van de mannen heeft de pas blijkbaar gepakt. Want op camerabeelden, die gemaakt zijn buiten het filiaal, is te zien dat de verdachte de hoek om gaat en naar een automaat loopt. 

Pincode afgekeken

Het slachtoffer gaat achter een van de verdachten aan en roept nog wat, maar de man vlucht. De andere man staat op dat moment geld op te nemen met de pinpas, maar dat heeft het slachtoffer niet door. 

Waarschijnlijk heeft een van de verdachten zijn pincode binnen al afgekeken, toen hij probeerde geld op te nemen. 

Flink bedrag afgeschreven

'Het slachtoffer loopt terug de bank in om melding te maken van wat hem net overkomen is, maar moet even wachten tot hij aan de beurt is. Als een medewerker zijn pas blokkeert ziet diegene dat vlak daarvoor een flink bedrag is afgeschreven', zegt Van Liebergen. 

Signalementen

De politie is nog op zoek naar de verdachten. Het gaat om een man met lichte huidskleur en kort haar. Hij droeg die dag een donkere jas, een spijkerbroek, een lichtbruine rugtas en had een lichtgrijze sjaal om. De andere verdachte heeft ook een lichte huidskleur. Hij droeg die dag een zwarte jas en lichtgrijze joggingbroek.

'Het is natuurlijk ontzettend sneu dat deze man het slachtoffer is geworden van zo'n laffe daad. Zeker omdat hij zelf al door had dat er iets niet in de haak was, maar dit toch niet heeft kunnen voorkomen', zegt Van Liebergen tot slot.

Mensen die de verdachten herkennen kunnen zich melden bij de politie via de opsporingstiplijn 0800 6070 of Meld Misdaad Anoniem 0800 7000