Start van hoofdcontent

Stad

nl

44 duizend euro voor maandverband in strijd tegen 'menstruatie-armoede'

28 mei 2020, 08.59 uur · Aangepast 28 mei 2020, 09.32 uur · Door Redactie

Met de inzamelactie Het Damensverband heeft de feministische organisatie De Bovengrondse meer dan 210 duizend maandverbandjes kunnen doneren aan Amsterdamse goede doelen. Met de actie wil De Bovengrondse aandacht vragen voor het feit dat er in Nederland mensen zijn die hun menstruatieproducten niet of nauwelijks kunnen bekostigen.

Flickr.com / Marco Verch

'Veel cliënten hebben al pakjes maandverband kunnen ontvangen en ik hoor alleen maar positieve reacties. Zeker nu omdat hun financiële situatie nog onzekerder is geworden wegens de recente coronacrisis, zijn ze erg blij dat ze dit mogen ontvangen', zegt Annika Klomp van Steunpunt Vluchtelingen/ASKV, één van de ontvangende organisaties. De 21.600 doosjes maandverband werden ook gedoneerd aan de Voedselbank, het Leger des Heils en het Wereldhuis.

Gratis menstruatieproducten

De inzamelactie voorziet vrouwen voor een jaar van menstruatieproducten. Maar het doel van De Bovengrondse is het probleem van 'menstruatie-armoede' helemaal uit de wereld te helpen.

De organisatie wil dat menstruatieproducten gratis beschikbaar worden gesteld op scholen, opvangcentra en openbare ruimtes. Ook zouden mensen met een stadspas een vergoeding moeten krijgen. De organisatie is daarvoor een politieke lobby begonnen.