Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mag mijn vriend, met wie ik een latrelatie heb, een weekend langskomen? En meer vragen over de coronacrisis

29 mei 2020, 07.00 uur · Aangepast 29 mei 2020, 15.54 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Mag mijn vriend, met wie ik een LAT-relatie heb, weer een weekendje langskomen?

grietje

Mensen met een latrelatie mochten elkaar in eerste instantie eigenlijk even niet zien. Dat was in elk geval het advies dat het RIVM gaf. De vraag is wel of latters zich daaraan hielden: de liefde laat zich niet tegenhouden, zou je kunnen zeggen.

Sommige stelletjes trokken daarom tijdelijk bij elkaar in, anderen kwamen alsnog regelmatig bij elkaar over de vloer. Inmiddels is het advies dan ook wat minder strikt. Het RIVM meldde deze maand zelfs dat je een 'vaste knuffelpartner of seksbuddy' toch weer zou moeten kunnen zien. 

Later kwam het instituut daar toch op terug. Op sociale media werd er veelvuldig gereageerd op de aangepaste richtlijnen en enige nuance was toch nodig, vertelde een woordvoerder aan diverse media. 

'Het is niet de bedoeling om 'random sekscontacten' te hebben', legde ze uit. 'Het advies is meer bedoeld voor mensen die in een latrelatie zitten of seks willen hebben met iemand die ze al langer kennen. Mits je allebei klachtenvrij bent.'

En als seks niet meer afgeraden wordt, zouden latters elkaar toch in principe ook weer het hele weekend mogen zien. Wat daarin wel nog meespeelt, is de afstand tussen de geliefden. 

Woont iemand ver weg, dan kan diegene de auto pakken. Maar het openbaar vervoer is eigenlijk alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Bijvoorbeeld voor mensen met een vitaal beroep, die naar hun werk gaan. 

Bovendien wilde een andere vraagsteller graag weten wanneer ze weer herenigd zou kunnen worden met haar vriend uit Nieuw-Zeeland. Dat duurt waarschijnlijk wel iets langer. Het vliegverkeer ligt momenteel namelijk nog grotendeels plat.

Kan ik het coronavirus krijgen door een haring te eten bij een kraam?

D. Knap

Ook bij het haringkraam geldt dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Maar zolang iedereen zich daar in de rij netjes aan houdt, is het risico op besmetting met het virus laag.

'Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om in leven te blijven en te groeien', schrijft het Voedingscentrum namelijk. 'Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel.'

Wel is het belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan, wordt er benadrukt, en de richtlijnen van het RIVM op te volgen. 'Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.'

Vooral de haringverkoper kan daarvoor maatregelen nemen. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om eten te maken voor anderen als je ziek of verkouden bent.

Daarnaast is het belangrijk om keukenmateriaal goed schoon te maken. Het virus overleeft mogelijk enige tijd op oppervlakken, waaronder plastic en roestvrij staal. 

Wie zelf een haring hapt, wordt aangeraden om eerst de handen goed te wassen. Daarnaast is het verstandig om eten niet te delen, door bijvoorbeeld iemand een hapje te laten proeven. Daardoor zou het virus zich alsnog kunnen verspreiden. 

Mogen wij medio juni weer buiten bridgen met ons groepje 70-plussers?

P. van vugt

Tot voor kort waren samenkomsten met drie of meer personen niet toegestaan. Maar de regels worden per 1 juni weer wat versoepeld. Ook vriendengroepen mogen dan buiten bijeen komen, mits er 1,5 meter afstand gehouden wordt. En 'zolang het maar geen evenement wordt', aldus premier Rutte. 

Toch is er slecht nieuws voor het bridgeclubje van meneer Van Vugt. De Rijksoverheid adviseert namelijk om wel echt nog even te wachten met een potje kaarten. 'Deelnemers zitten hierbij aan dezelfde tafel en dat is in veel gevallen binnen 1,5 meter', luidt de verklaring. 'Daarnaast worden de speelkaarten vaak doorgegeven, waardoor het risico op besmetting vergroot wordt.'

Bovendien worden 70-plussers nog steeds gezien als risicogroep en wordt hen daarom verzocht om 'extra voorzichtig te zijn'. 'Het kan verstandiger zijn om voorlopig nog zo veel mogelijk thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen', is het advies vanuit Den Haag.

Maar sommige 70-plussers zijn nog heel erg vitaal, werpen ouderenbonden tegen. Terwijl ook voor hen de versoepeling van maatregelen uitblijft. Bovendien voelen sommige senioren zich door de coronacrisis weggezet.

'Voor de een zijn kwetsbare ouderen 'dor hout' dat door het coronavirus wordt gekapt. Anderen pleiten voor een 60-min-samenleving en leeftijdsgrenzen bij het heropenen van de horeca', zo staat in een manifest dat deze maand werd opgesteld door Omroep Max, de ChristenUnie en ouderenbond KBO-PCOB.

Deze partijen roepen daarom op om 'in de komende periode van heropening niemand voor te trekken en niemand af te schrijven'. Zeker aangezien veel 70-plussers zich wel erg eenzaam beginnen te voelen. 'Ouderen willen niet alleen dagen aan hun leven toevoegen, maar ook leven aan hun dagen', is de conclusie.

Maar ook als er gehoor wordt gegeven aan deze oproep, zit een potje bridge er eigenlijk nog even niet in. De Rijksoverheid raadt dat nou eenmaal iedereen af. Wel zijn er op internet veel alternatieven te vinden, stelt Bridgebond Stepbridge.

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.