Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Alle demonstraties op de Dam voorlopig verboden

4 juni 2020, 11.33 uur · Aangepast 5 juni 2020, 11.01 uur · Door Redactie

Demonstraties op de Dam zijn voorlopig niet meer toegestaan. De driehoek (burgemeester, politie, justitie) beschouwt protestmanifestaties op de Dam 'in deze periode van pandemie' als ongewenst.

AT5

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema, als voorzitter van de Veiligheidsregio, in een brief aan Hella Rottenberg. Zij wilde vanavond op de Dam een steunmanifestatie houden voor de opvang van kinderen uit Griekse kampen. Dat protest, met maximaal honderd demonstranten, wordt verplaatst naar het Museumplein.

'Het valt de driehoek zwaar dit besluit te moeten nemen. De Dam is het bekendste plein van Nederland. De Dam is een plein van verbinding ongeacht je afkomst of overtuiging. Maar bovenal is het een geliefd plein voor het vrije woord', aldus Halsema. 'Het besluit om dan ook voorlopig geen demonstraties toe te staan op de Dam, is geen lichtzinnige geweest'

Extra risico's

'De Amsterdamse driehoek stelt echter vast dat demonstraties in deze periode van pandemie op deze specifieke locatie extra risico’s met zich meebrengen van spontane, ongewenste en ongeorganiseerde aanwas en vermenging van mensen waardoor de noodzakelijke en verplichte anderhalve meter niet ten alle tijden kan worden nageleefd.'

Volgens Halsema maken de nabijheid van drukke nauwe winkelstraten, de aantrekkingskracht van de attracties, terrassen en de aanwezigheid van bezoekers en forenzen het plein ongeschikt voor demonstraties.

Grote opkomst

Aanleiding voor het besluit is de grote opkomst afgelopen maandagavond bij een protest tegen anti-zwart politiegeweld, waar volgens laatste schattingen 5000 tot 10.000 mensen op afkwamen. Daardoor stonden mensen te dicht op elkaar. Halsema besloot niet in te grijpen, een besluit waar zij veel kritiek op heeft gekregen.