Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Oud ADM-bewoners weigeren voorlopig te vertrekken van nieuwe locatie in Noord

8 juni 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Ze wilden er nog niet dood gevonden worden, maar nu willen de voormalige ADM-bewoners voorlopig niet meer van de Slibvelden in Noord weg. Voor 1 november moeten ze het terrein verlaten en stadsdeel Noord piekert er niet over om uitstel te geven. Tot grote onvrede van de oud ADM-bewoners. 'Waar moeten we dan naar toe?'

De nieuwe 'vrijplaats' ligt net achter de ring Noord op de Buikslotermeerdijk. De oud ADM-bewoners kreeg deze plek van de gemeente voor twee jaar aangeboden. In eerste instantie weigerde de groep het terrein, maar na de ontruiming op 7 januari 2019 van het ADM-terrein in het Westelijke Havengebied deden ze er toch hun intrede. Althans een deel van de groep. Een aantal zwerft nog altijd door de stad.

Inmiddels wonen er z'n veertig ADM-ers op de Slibvelden, onder wie Berk met zijn vrouw en 2-jarige dochter. 'We zijn allemaal mobiel. We kunnen verkassen, maar als er geen plek is waar we heen kunnen dan staan we inderdaad op straat', vertelt hij.

Geen bouwplannen

De locatie in Noord is zeker niet hun droom 'vrijplaats', maar er is mogelijk zicht op een betere plek.  De gemeente is voor de lange termijn op zoek naar een vrije ruimte in Amsterdam waar mogelijk plek is voor de ADM'ers. In die tussentijd willen de bewoners graag hier blijven. 'Er zijn hier geen bouwplannen, dus waarom ontruimen, als het niet hoeft?', vraagt Berk zich af.

Het stadsdeel laat weten dat ze voet bij stuk houden en willen dat het terrein voor 2 november leeg is. Zij geven dus geen uitstel en hebben zelfs gister de eerste handhavers al langs gestuurd om dat nogmaals te benadrukken.