Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

GGD: Wel demonstranten met gezondheidsklachten, maar geen besmettingen vastgesteld

9 juni 2020, 11.58 uur · Aangepast 9 juni 2020, 16.23 uur · Door Redactie

De afgelopen dagen heeft de GGD in de stad bij twee mensen die op de demonstratie op de Dam geweest zijn een coronatest afgenomen. De uitslag van die testen was in beide gevallen negatief, wat betekent dat er geen coronabesmettingen zijn vastgesteld.

Tijdens de demonstratie van afgelopen maandag kwamen duizenden mensen samen om te protesteren tegen politiegeweld en racisme. Burgemeester Halsema heeft een brief aan de gemeenteraad geschreven dat er mogelijk 14 duizend mensen op de been waren. Door de grote drukte hielden demonstranten geen anderhalve meter afstand van elkaar.

Testen elders in het land

Vooralsnog is het te vroeg om te stellen dat de demonstratie niet heeft geleid tot nieuwe coronabesmettingen. Voor het virus staat een maximale incubatietijd van twee weken. Er zouden deze week dus alsnog besmettingen aan het licht kunnen komen.

Omdat niet alle demonstranten uit Amsterdam afkomstig zijn, gaat de GGD Amsterdam de komende week een inventarisatie maken. Mogelijk zijn er wel coronabesmettingen vastgesteld bij demonstranten die zich bij een andere GGD in Nederland hebben laten testen.

Deelname aan protest melden

Mensen die bij de demonstratie aanwezig waren en die (milde) klachten krijgen, worden nog steeds opgeroepen om zich te laten testen. Tijdens het afnemen van die coronatest is het belangrijk dat de deelname aan het protest wordt gemeld.