Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kan ik alweer naar Turkije? En meer vragen over de coronacrisis

11 juni 2020, 07.00 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Kan ik naar Turkije?

@EmreAcerr

Zoals het er nu voor staat, kan dat nog niet. Om nieuwe uitbraken van het virus te voorkomen, worden de reisbeperkingen niet meteen voor alle landen versoepeld. Vanaf 15 juni mag je weliswaar weer een aantal bestemmingen bezoeken, maar deze liggen in de Schengenzone.

Het reisadvies voor landen die daarbuiten vallen, waaronder Turkije, blijft voorlopig op oranje staan. Daarmee worden alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, ontraden.

Er zijn momenteel daarom geen commerciële vluchten tussen Turkije en Nederland. 'Vanaf 20 juni wordt dat weer opgestart', vertelt een woordvoerder van het Turks Nationaal Verkeersbureau. 'Maar zolang er vanuit Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies blijft gelden, raden wij mensen aan om zich daaraan te houden. Ook bijvoorbeeld qua verzekering is dat verstandig.'

De Turkse overheid is momenteel wel bezig om maatregelen te treffen, zodat er in de zomer misschien toch weer toeristen op bezoek kunnen komen. Daarom is er een 'Gezond Toerisme Certificeringsprogramma' opgesteld. Hierin is onder meer bepaald dat de lichaamstemperatuur van reizigers wordt gemeten bij de ingang van terminalgebouwen.

'Met deze certificering hoopt Turkije sneller code geel te krijgen', aldus de woordvoerder. 'Het is puur bedoeld ter voorbereiding. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Nederlandse toeristen, maar ook voor bezoekers uit andere landen.'

De certificaten zijn inmiddels aan meerdere hotels en restaurants uitgedeeld, die hebben laten zien dat ze aan de richtlijnen kunnen voldoen. Maar het is nog even afwachten of er straks echt weer naar Turkije gereisd kan worden. 

Het reisadvies blijft oranje 'als een land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft, nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst', zo meldt de Nederlandse overheid.

Weten enkele mensen hoe ze besmet zijn geraakt? Dit zou preventief toch erg helpen?

Ronny Leeuwin

Gelden er geen maatregelen, dan besmet een coronapatiënt gemiddeld twee tot vier andere personen, meldt het RIVM. Het is daarom zeker verstandig om bij te houden wie er besmet is met het virus en waardoor dat is veroorzaakt, om nieuwe uitbraken te voorkomen. 

Zover nu bekend is, raken de meeste mensen volgens het RIVM besmet via hoesten of niezen. Er zijn daarom bepaalde richtlijnen opgesteld die hierop inspelen, waaronder het houden van 1,5 meter afstand. 

Toch is nog niet alles bekend over het virus. Mogelijk kunnen mensen ook besmet raken via oppervlakken. Daarnaast bestaat er een kans dat personen zonder symptomen het virus alsnog kunnen overdragen. Dat moet nog onderzocht worden, aldus het RIVM.

Dergelijk onderzoek kan van belang zijn om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar door de incubatietijd van maximaal twee weken, is het ook niet altijd te achterhalen hoe en wanneer iemand besmet is geraakt.

Desondanks probeert de overheid zo goed mogelijk te monitoren hoe het virus zich ontwikkelt. Sinds 1 juni kan daarom iedereen met coronaklachten getest worden.

Bovendien zou de inmiddels veelbesproken app meer inzicht moeten gaan geven in het risico op besmetting. Iemand krijgt dan een waarschuwing als een app-gebruiker in de buurt is geweest die later het coronavirus bleek te hebben. Voor de zekerheid zou diegene dan in quarantaine kunnen gaan, om verdere verspreiding te voorkomen. 

Maar de app staat nog wel in de kinderschoenen. Zo is er opvallend veel verdeeldheid over, concludeerden onderzoekers van drie Nederlandse universiteiten in samenwerking met het RIVM. Een derde van de ondervraagden zou de app 'zeker installeren', maar er zijn ook veel Nederlanders die zich zorgen maken over bijvoorbeeld hun privacy. 

We hebben een huisje geboekt in de Ardennen, mogen we de Belgische grens over?

Familie Van Vijfeijken

Een paar maanden geleden was het nog nauwelijks voor te stellen, maar per 15 juni mogen we toch weer op vakantie in het buitenland. Zoals eerder besproken liggen niet alle bestemmingen binnen ons bereik. Maar een reisje naar buurland België zit er in elk geval weer in.

Het reisadvies staat nu nog op oranje, maar straks gaat dat naar geel. Vanaf dat moment is 'een vakantie mogelijk, maar moet er wel gelet worden op de risico's'.

Een groot verschil met de situatie nu. Bezoekjes aan België - om andere redenen dan werk of ontmoetingen met de familie – zijn namelijk nog verboden. Wie het verbod negeert, riskeert een boete van 4000 euro en gevangenisstraf van maximaal drie maanden. De Belgische autoriteiten controleren daar actief op.

Voorheen mochten zelfs de Belgen niet reizen binnen hun eigen land, tenzij er sprake was van een 'essentiële verplaatsingen'. Maar sinds 8 juni zijn dagtrips en meerdaagse reizen voor hen weer toegestaan. De hotels, campings en vakantieparken mogen daardoor ook weer open.

En dat is goed nieuws voor de familie Van Vijfeijken. Het vakantiehuisje mag dan in elk geval weer gehuurd worden. Hier zijn wel enkele richtlijnen aan verbonden, maar daar zijn vanuit de overheid en de toeristensector duidelijke protocollen voor opgesteld. In principe mogen er maar liefst tien mensen samen in een vakantiehuisje verblijven.

Wel moet de familie dus nog even geduld hebben tot 15 juni, want dan gaan de grenzen pas open. Ook is het verstandig om na te denken over het vervoer naar België toe. De trein is namelijk vooral nog bedoeld voor noodzakelijke reizen. Wel kan de auto een uitkomst bieden, maar daar zijn wel regels aan verbonden. Hoe dat precies zit, lees je hier.

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.