Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Skatebaan Zeeburgereiland vrijdag open: 'It's focking damn huge mate'

15 juni 2020, 13.55 uur · Aangepast 15 juni 2020, 16.55 uur
Door Redactie · Foto: Bruno Koldeweij

Ruim 3850 m2 gewapend beton ligt klaar op het Zeeburgereiland in Oost voor de grote opening komende vrijdag. De skatebaan is de grootste van het land en, het moet gezegd, het ziet er behoorlijk spectaculair uit.

Een filmpje op YouTube laat zien dat er behoorlijk wat aan gedaan is om het skatepark aantrekkelijk te maken en de reacties zijn daar ook naar. 

Skaters die het filmpje bekeken hebben zijn laaiend enthousiast. 'I'm moving to Amsterdam this summer', schrijft de een. 'It's focking damn huge mate' en 'that's beautiful. We'll never get anything like it in the UK', laten anderen weten.

Quote

'Dit is echt next level. Een nieuw soort skaten komt eraan in Nederland'

bruno koldeweij, skater en filmer

Skater Bruno Koldeweij, maker van bovenstaand filmpje, is ongelooflijk blij met het park. 'Dit is echt next level. Een nieuw soort skaten komt eraan in Nederland. Deze vormen en deze bowls die hadden we nog niet. Eindelijk is hier ook een 'leeg zwembad' waar we in kunnen skaten, net zoals ze  in Amerika in lege zwembaden gingen skaten.'

Op het Zeeburgereiland is jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van de zogenoemde Urban Sport Zone. In eerste instantie werd gemeld dat het in het voorjaar van 2017 af zou zijn, maar dat werd -typisch Amsterdams zullen we maar zeggen, drie jaar later.

Quote

'Ook de grootste profs zullen een reisje naar Amsterdam boeken om de baan uit te proberen'

stan postmus, initiatiefnemer

Initiatiefnemer en bedenker is Stan Postmus. Ondanks de vertraging is hij ontzettend trots dat het nu eindelijk af is. 'Helemaal te gek en het is echt Nederlands meest ambitieuze skatepark. Ook de grootste profs zullen een reisje naar Amsterdam boeken om de baan uit te proberen. De diepe bak op het park is echt uniek. En vooral mooi is ook dat beginners en gevorderden er terecht kunnen.'

De vertraging heeft met heel veel dingen te maken. 'Maar wat vooral een probleem was dat de bodem behoorlijk zacht was. Daar moest nog wel wat aan gedaan worden', vertelt Postmus. Vrijdag is de opening, maar door de coronamaatregelen zal er geen grote feestelijke opening plaatsvinden. 'Dat is natuurlijk hartstikke jammer, maar de hekken eromheen gaan eindelijk weg.'

De skatebaan is ontworpen door het Deense bureau Glifberg en Lykke en gebouwd door SkateOn. AT5 zou morgen een testrit maken, maar dat is helaas nog niet mogelijk omdat er nog duizenden tegels in geplaatst moeten worden.  Stadsdeel Oost laat weten dat de baan is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden, skateboarders, BMX’ers en inline skaters. Om precies te zijn is het 3.100 m2 en het ligt midden in de Sportheldenbuurt .