Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boot met homo-topsporters in Canal Parade

22 juli 2009, 13.40 uur · Aangepast 23 juli 2009, 14.40 uur

In de Canal Parade zal definitief een boot met homo-topsporters meevaren, op initiatief van voormalig Olympisch zwemmer Johan Kenkhuis.

Dat meldt Het Parool woensdag. ''Het is een primeur dat zo'n grote groep topsporters een statement maakt over de acceptatie van homoseksualiteit in de Nederlandse sportwereld,'' zegt Kenkhuis in Het Parool.

Kenkhuis heeft zijn homoseksualiteit tijdens zijn zwemcarrière nooit verborgen gehouden. Hij zegt dat zijn collega's hebben er nooit moeite mee gehad. Maar hij vindt wel dat er nog steeds te weinig ruimte is voor homo's en diversiteit in de topsport. Op de boot varen ook Olympische kampioenen en medaillewinnaars mee, onder wie zwemmer Pieter van den Hoogenband, hockeyster Minke Booij en schaatser Jochem Uytdehaage.

Voetballers komen er ook, maar Kenkhuis wil niet zeggen wie. Hij vindt het beeld dat bestaat over de voetbalwereld dat homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd niet altijd juist. "De uitgenodigde voetballers reageerden spontaan en vinden het een goed initiatief", aldus Kenkhuis.