Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Werkzaamheden Brug 8 over Het Singel: 'In totaal pakken we negen bruggen aan'

19 juni 2020, 16.36 uur · Aangepast 19 juni 2020, 17.40 uur · Door Redactie

AT5's Het Verkeer neemt een kijkje bij de werkzaamheden op de Raadhuisstraat, deze maken deel uit van het project Oranje Loper. Het project houdt in dat de Nieuwezijds Voorburgwal en de straten en bruggen van Raadhuisstraat tot het Mercatorplein worden vernieuwd. Een mega project dus. Op dit moment worden er mantelbuizen geplaatst onder de rij- en trambaan van Brug 8 over Het Singel.

AT5

In totaal worden er negen bruggen aangepakt. 'Momenteel zijn we bezig met voorbereidende werkzaamheden. Dit betekent dat de kabels en leidingen onder de grond in mantelbuizen worden geplaatst. Volgend jaar begint dan de echte vervanging van de bruggen', aldus omgevingsmanager Anica Kortland. 

Naast het werk aan de bruggen worden de Nieuwezijds Voorburgwal, de Raadhuisstraat, de Rozengracht, de De Clercqstraat en de Jan Evertsenstraat vernieuwd. Het is de bedoeling dat er in de straten meer ruimte komt voor voetgangers, fietsers, groen en de tram en minder ruimte voor auto's. 

Nachtwerk

'Op dit moment zijn we bezig met het plaatsen van de mantelbuizen onder de rij- en trambaan van Brug 8 over het Singel,' vertelt Kortland. 'We werken zeven dagen per week van 07.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds. We proberen de werkzaamheden zoveel mogelijk overdag te doen, maar helaas is het ook nodig om per brug twee nachten na tienen door te werken. Dat betekent dat mensen twee nachten geluidsoverlast hebben.' Die nachten worden de tramsporen opgebroken om de mantelbuizen onder te leggen.

 

Quote

Als er onderhoud uitgevoerd moet worden, zal het toch moeten gebeuren

buurtbewoner

Voorbijgangers hebben weinig last van de werkzaamheden. 'Ik heb er geen last van. Het is alleen maar beter dat ze het verbouwen toch.' Een buurtbewoner is het daarmee eens. 'Als er onderhoud uitgevoerd moet worden, zal het toch moeten gebeuren.'

Omleiding voor auto- en fietsverkeer

De werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer. 'Ik mocht niet verder fietsen dus ik ben maar even afgestapt', vertelt een dame op de fiets. Kortland legt uit dat verkeer stad uit altijd mogelijk is maar verkeer stad in heeft last van omleidingen. Dat geldt voor auto- en fietsverkeer. Voetgangers kunnen wel gewoon langs het werk lopen. 

De werkzaamheden bij Brug 8 zijn volgende week klaar. Daarna gaat er vanaf 24 juni gewerkt worden aan Brug 22 over de Herengracht.

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden