Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Al 28 jaar Ceremonie van Besef: 'Ik vergelijk het met de betekenis van 4 mei'

18 juni 2020, 21.25 uur · Aangepast 22 juni 2020, 22.40 uur · Door Redactie

Al 28 jaar lang is 30 juni, de laatste dag van de Keti Koti maand, de nationale Dag van Besef. Op deze dag wordt stilgestaan bij de bij de gemeenschappelijke geschiedenis en eren afro-Surinaamse Nederlanders en andere afro-Nederlanders nazaten op traditionele wijze hun voorouders op het Surinameplein.

Bij het Monument van Besef zijn ieder jaar honderden mensen aanwezig voor de Cermonie van Besef. Tijdens de ceremonie, die plaatsvind op de nationale Dag van Besef, worden er vlaggen halfstok gehangen, worden volksliederen gezongen, zijn er rituelen en is er een 'minuut van Besef'. Initiatiefnemer Roy Ristie en coördinator van de ceremonie Edwin Lieveld vertellen over de gedachte achter deze dag.

Diepe wonden

'Ik vergelijk 30 juni met de betekenis van 4 mei', zegt Lieveld. 'Op 4 mei staan we hier stil bij het einde van de oorlog. Een vreselijke tijd in de geschiedenis. Op 30 juni staan we stil bij de afschaffing van de slavernij. De slavernij stond gelijk aan mensenhandel, een mensonterende behandeling van de zwarte medemens en het einde daarvan, daar kun je niet licht aan voorbij gaan. Dat heeft diepe wonden geslagen. Ik vind dat we daar altijd bij stil moeten blijven staan omdat we nog steeds de gevolgen daarvan ondervinden.'

Ook Ristie legt uit dat een dag van besef in zijn ogen nog altijd nodig is. 'Hoe komt het dat wij niet samen kunnen leven met elkaar? Dat is omdat het besef ontbreekt. We hebben er te weinig van geleerd. Via de media en op school is er heel weinig informatie over die dingen die gemaakt hebben dat de geschiedenis Suriname, Nederland en de Antillen bij elkaar gebracht heeft. Daar staat de Dag van Besef voor.'

Door de coronacrisis zal de ceremonie op het Surinameplein dit jaar in aangepaste vorm doorgaan en heeft de organisatie gekozen voor een aanvullend programma dat is te horen via Radio Mart.