Start van hoofdcontent
nl

Herdenking en viering afschaffing slavernij dit jaar zonder publiek

19 juni 2020, 10.51 uur · Aangepast 30 juni 2020, 09.09 uur · Door Redactie

De hele maand juni staat al in het teken van Keti Koti. De Keti Koti maand werd geopend met de voorouder verering en zal op 1 juli worden geëindigd met de herdenking en viering van de afschaffing van de transatlantische slavernij. De herdenking wordt dit jaar in aangepaste vorm gehouden vanwege de corona-maatregelen. 

AT5

De herdenking en viering van de afschaffing van de transatlantische slavernij zal anders zijn dan voorgaande jaren door de maatregelen rondom het coronavirus. 'De belangrijkste aanpassing is dat we dit jaar geen publiek kunnen ontvangen,' vertelt Linda Nooitmeer, voorzitter van NiNsee aan AT5's Amsterdam Informeert. Het programma blijft daarentegen wel hetzelfde. 'Dat betekent dat minister van OCW mevrouw van Engelshoven aanwezig is, dat burgemeester Halsema ook aanwezig is. Die zullen ook beiden speechen, net als ik.' Daarnaast zullen er kransen worden gelegd. 

Slavernijverleden 

  'De afgelopen weken zijn er veel demonstraties geweest tegen racisme. Dat racisme vloeit echt voort uit het slavernijverleden. Dus stilstaan bij de afschaffing daarvan, betekent ook stilstaan bij de implicaties van het slavernijverleden,' aldus Linda Nooitmeer. 

Op 1 juli is de  herdenking live te volgen op AT5 tussen 13:00 en 14:30 uur. 

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/ketikoti