Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Gemeente wil hotelkamers kunnen sluiten om drukte tegen te gaan

19 juni 2020, 16.53 uur · Aangepast 21 juni 2020, 07.54 uur · Door Redactie

Om de drukte in de stad te verminderen heeft wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken) aan het Rijk gevraagd om een beperking op te kunnen leggen aan het verhuren van bedden, zoals vakantieverhuur, b&b’s, en hotels in de stad. Everhardt heeft de overheid gevraagd deze maatregel toe te voegen in de Tijdelijke Wet maatregelen covid-19. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de Amsterdammers 'meer ruimte krijgen'. Zo hoopt de gemeente dat een tweede lockdown in de stad voorkomen kan worden.

Het gaat om bevoegdheden die het stadsbestuur tijdelijk wil kunnen inzetten als het op straat te vol dreigt te worden en 'de volksgezondheidssituatie daarom vraagt.'

'Inzet is om bezoekersstromen naar de stad in te perken en daarmee Amsterdammers de ruimte te geven om gebruik te maken van de voorzieningen in de stad. We beseffen dat dit een ingrijpende maatregel is, maar benadrukken dat we hiermee willen voorkomen dat de stad terugvalt in een lockdown. Hiermee beschermen we het broze economisch herstel', schrijft Everhardt in een brief aan de gemeenteraad.

Het wetsvoorstel is momenteel in voorbereiding, zodra het bij de Kamer wordt ingediend zal duidelijk zijn of het kabinet hiervoor instrumentarium heeft gecreëerd. Het college zal vervolgens de inzet hiervan alleen bepleiten indien het noodzakelijk is.

Congresgangers

In de brief heeft de wethouder ook een ander idee om de overlast in de stad te verminderen. Namelijk door in te zetten op zakelijke bezoekers, zoals congresgangers. 

'Dit is een type bezoeker die over het algemeen geen overlast veroorzaakt. Bovendien verblijft dit type bezoeker in de hele Metropoolregio Amsterdam en bezoekt 40% tijdens het verblijf een culturele instelling.

Met een actief acquisitiebeleid voor congressen is het mogelijk congressen aan te trekken op specifieke onderwerpen, zoals op het gebied van life sciences en health, duurzaamheid of technologie. Dit zijn thema’s waarmee Amsterdam zich graag wil onderscheiden ten opzichte van andere steden. Omdat grote en relevante congressen een aantal jaar vooruit worden gepland, is het nodig hierop te anticiperen.'

Quote

'Dus dit valt rauw op ons dak'

Jan Stuurman, eigenaar Hotel V

Jan Stuurman, een van de eigenaren van Hotel V, is zeer verbaasd over de brief van Everhardt. 'De timing om dit op vrijdagmiddag eruit te sturen is .... apart. Op z'n minst apart omdat wij als hoteleigenaren nog in gesprek zijn over een duurzaam toerismeplan, omdat ons doel als hotelerie hetzelfde is als van de gemeente: hoe hou je de kwaliteit in de stad hoog.'

'Die gesprekken lopen nog gewoon. Dus dit valt rauw op ons dak. Als je verloedering, overlast en onbalans in wijken wil tegengaan is het meest logische om de vakantieverhuur aan te pakken. Daar zit net zoveel capaciteit in als alle hotels bij elkaar', aldus Stuurman vanmiddag tegen AT5.