Start van hoofdcontent
nl

Heb je een oude fiets die je niet meer gebruikt: 'We halen hem gratis op'

19 juni 2020, 17.31 uur · Aangepast 22 juni 2020, 18.09 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Amsterdam staat vol met fietsen, het zijn er zo'n 900.000. En dat betekent vaak volle fietsenrekken. Daar heeft de gemeente nu een oplossing voor. Met de actie Klaar met je Fiets, wordt je oude fiets gratis opgehaald aan huis. Veel van de opgehaalde fietsen krijgen een tweede leven.

AT5

'Veel mensen weten niet waar ze met hun oude fiets naar toe moeten', legt projectleider Paul Rijnders uit. Om hen te helpen zijn we een aantal jaar geleden de actie Klaar met je Fiets gestart. 'Zo maken we ook ruimte in fietsenrekken voor fietsen die wel worden gebruikt.' En het is een succes er worden jaarlijks tussen de 500 en 800 fietsen opgehaald.


Een tweede leven 

Het mooie aan deze actie is dat veel fietsen een tweede leven krijgen. 'Na het maken van een afspraak wordt je fiets gratis opgehaald door Pantar', aldus Rijnders. Zij nemen de fiets mee naar de werkplaats. 'Fietsen die nog redelijk goed zijn worden helemaal opgeknapt en gaan daarna in de verkoop. Fietsen waar niks meer van te maken is worden gerecycled.'

Quote

Deze kunnen we zeker opknappen. Het wordt een super fietsje

Werknemer pantar

Amsterdam Informeert neemt een kijkje in de werkplaats van Pantar en spreekt met Roel. Vol enthousiasme laat hij zien welke fietsen er die dag zijn binnen gekomen. 'Kijk van deze kunnen we niks meer maken maar hier ben ik wel trots op.' De tandem waar hij naar wijst ziet er nu nog wat verloren uit maar Roel verzekert ons dat hij deze kan opknappen. 'Het wordt een super fietsje.' Roel werkt nu vier jaar in de werkplaats van Pantar en is blij dat hij hier kan werken en ondertussen ook begeleiding krijgt. 'Die begeleiding die heb ik nodig.'

Wil je je oude fiets laten ophalen dan is het wel goed om te weten dat je fiets van het slot af is. 'Dus je moet een sleutel hebben of de sloten moeten van de fiets zijn. Anders kunnen we niet zeker weten dat de fiets van jou is', legt Rijders uit.

Meer informatie op amsterdam.nl/klaarmetjefiets