Stad

NL
V

Broer overleden Perez Jong Loy over protesten: 'Hier deed Perez het voor'

20 juni 2020, 21.00 uur · Aangepast 25 juni 2020, 10.55 uur · Door Redactie

Perez Jong Loy is een grote naam in de grassrootsbeweging rondom zwart bewustzijn. Vorig jaar overleed Perez, maar met de recente ontwikkelingen rondom Black Lives Matter is zijn gedachtegoed belangrijker dan ooit. Presentator Rayen Halfhide spreekt zijn broer Sergio Berrenstein hierover.

Quote

'We voelen dat een steunpilaar is weggevallen, maar aan de andere kant geeft dat ook meer kracht.'

SERGIO BErrenSTEIN, BROER PEREZ JONG LOY
Quote

'Dat 'ie dit voor elkaar heeft gekregen, in dit dorp, daar ben ik het meest trots op.'

SERGIO BERrenSTEIN, BROER PEREZ JONG LOY

Elieser

Perez was een van de meest bevlogen mensen in de strijd tegen racisme. Het koloniaal verleden werd een geschikte voedingsbodem voor zijn activisme. Zo was Jong Loy was vanaf 2010 de drijvende kracht achter de jaarlijkse herdenking bij het graf van de zwarte bediende Elieser op de Joodse begraafplaats in Ouderkerk.

Elieser is de eerste tot slaaf gemaakte Afrikaan. In wetenschappelijke kring bestond discussie over zijn precieze status, maar Elieser kreeg vierhonderd jaar na zijn uitvaart een straat en een standbeeld. Mede door de tomeloze  inzet van Perez. 'Dat 'ie dit voor elkaar heeft gekregen, in dit dorp, daar ben ik het meest trots op', aldus Sergio.

Quote

Het gaat niet om ons ouderen, het gaat om de jongeren. Zij gaan dit verder brengen.'

Sergio berrenstein, broer perez jong loy

De jeugd

Volgens Sergio begint men nu te erkennen dat racisme in het Nederlandse systeem zit opgesloten. 'Je ziet niet alleen zwarte mensen demonstreren, maar ook witte mensen', zegt hij. Het doet hem goed om te zien dat de demonstranten naast divers in achtergrond, ook jong zijn. 'Het gaat niet om ons ouderen, het gaat om de jongeren. Zij gaan dit verder brengen.'

Voor Perez zou de volgende stap het doorvoeren van hervormingen zijn. Er zal les moeten worden gegeven over het slavernijverleden om bewustwording in het systeem te creëren. 'Agenten handelen, maar van hogere hand is dat een beleid. En in dat beleid moet je verandering brengen.'

Quote

'Agenten handelen, maar van hogere hand is dat een beleid. En in dat beleid moet je verandering brengen.'

SERGIO BERreNSTEIN, BROER PEREZ JONG LOY
Quote

'Klaar af. We gaan er niet meer over praten. Klaar af.'

Perez Jong Loy, Oprichter opo kondre man