Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hotel in seniorencomplex stap dichterbij: 'Verschrikkelijk en barbaars'

21 juni 2020, 20.28 uur · Aangepast 6 augustus 2022, 08.58 uur · Door Koen Bugter

Bewoners van De Osdorperhof aan de Pieter Calandlaan in Nieuw-West zijn bezorgd en boos. Al jaren strijden zij tegen de plannen voor een hotel in het gebouw, maar desondanks is daar nu toch de vergunning voor verleend. Ze zijn bang voor veel overlast en zien de komst van 165 gasten met zorgen tegemoet.

Al sinds 2016 zijn de bewoners van De Osdorperhof met de gemeente in discussie over de invulling van een paar lege verdiepingen in hun pand. Eerder verleende de gemeente een vergunning voor een hostel, met ruim 300 bedden. De bewoners gingen in bezwaar, waarna de Raad van State oordeelde dat de gemeente opnieuw naar de motivatie moest kijken.

'Ik vind het helemaal waardeloos', zegt een van de bewoners. 'Ik vind het verschrikkelijk, barbaars. Ze weten niet wat ze de mensen aandoen,' zegt een ander. Ze zitten met de handen in het haar en vrezen weer een lange juridische strijd.

Plannen aangepast

De plannen zijn sinds 2016 iets veranderd, maar nog steeds biedt het toekomstige hotel ruimte voor 165 bedden. 'Wij willen best iets hierin hebben wat reuring geeft; het mag van alles zijn, maar niet de overlast van 24 uur mensen over de vloer', aldus de voorzitter van de bewonersvereniging.

Stadsdeel herkent de zorgen

Het stadsdeel, die de vergunning voor het hotel verleent, zegt dat adviezen vanuit juridische zaken, de politie en de zorg, geen bezwaren opleverden en dus niet anders kan dan de vergunning. Bewoners kunnen opnieuw in beroep gaan tegen de komst van het hostel.

Reactie van You Hotel:

Ten onrechte spreken de bewoners en de bewonerscommissie over de komst van een Hostel. Niets is minder waar You Hotel is een Boutique hotel met 165 bedden verdeeld over 69 hotelkamers.
De initiatiefnemers hebben de bewoners, de bewonerscommissie en de artsen werkzaam in de huisartsenpost uitgenodigd voor een werkbezoek aan een soortgelijk hotel van de gebroeders in Zaanstad, geen van de uitgenodigde partijen hebben de uitnodiging geaccepteerd.
Er is een uitvoerig beheersplan overgelegd waarin alle veiligheidsmaatregelen zijn weergegeven, camerabewaking, 24/7 beveiliging en strikte huisregels. In You Hotel zal géén café/bar aanwezig zijn, uitsluitend een ontbijt- en lunchrestaurant. Tevens zal er wekelijks een (gratis) koffieochtend voor de overwegend oudere en veelal alleenstaande bewoners georganiseerd worden.