Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

Rechtszaak om beledigende reacties onder livestream Keti Koti

22 juni 2020, 20.00 uur · Aangepast 11 juli 2020, 16.03 uur · Door Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt twee mannen vanwege discriminerende reacties onder een livestream op de Facebook-pagina van AT5 en de NOS op 1 juli 2017 rondom Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij. 

AT5

De twee mannen, van wie er één woonachtig is in België, zouden volgens justitie onder andere hebben geschreven: 'Suriname is een vergaarbak van waardeloze minkukels'. 'Heeft de apenheul een nieuw park geopend?' En: 'De slaven mogen met de krans slepen.' 

'Vrijheid van meningsuiting is niet onbeperkt'

Op deze reacties kwam bij de politie een aangifte binnen. Het OM besloot daartoe over te gaan tot vervolging. De twee worden verdacht van groepsbelediging. 'Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland, maar die is niet onbeperkt. Als er strafbare uitlatingen worden gedaan, zullen we daar ook mensen voor vervolgen', zegt persofficier van justitie Justine Asbroek. 

Quote

'We kunnen onmogelijk alles vervolgen, maar als er aangifte wordt gedaan, pakken wij dat serieus op'

Justine asbroek, persofficier van justitie

Ze erkent dat op sociale media vaker beledigende reacties worden geplaatst. Toch wordt lang niet iedereen daarvoor vervolgd. 'Wij proberen in eerste instantie te ageren tegen personen op basis van een aangifte. Natuurlijk komt het veel vaker voor dat er beledigende reacties zijn te vinden op allerlei soorten sociale media. We kunnen onmogelijk alles vervolgen, maar als er aangifte wordt gedaan, pakken wij dat serieus op', aldus Asbroek.