Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Microbioloog Jasper strijdt in de Straten voor de reputatie van virussen

24 juni 2020, 08.00 uur · Door Redactie

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we in de Plantage Kerklaan in het Centrum.

In deze aflevering duiken we in de onzichtbare wereld van de microbiologie. Samen met twee bewoners van de straat, middelbare scholier Klara en advocaat Joris, bezoeken we namelijk Micropia. Hier strijdt microbioloog Jasper Buikx al jaren voor de reputatie van virussen, die ze in Micropia 'gevaarlijke schoonheden' noemen. Hij vindt het namelijk jammer dat ze door het coronavirus een nóg slechtere naam krijgen dan ze al hadden. 

Volgens Jasper zijn virussen niet altijd slecht voor je en hebben we de miljarden virussen in ons lichaam zelfs nodig. Door middel van bodyscans en een zoen-experiment zoeken we tot de bodem uit hoe dit in elkaar steekt. Want kun je eigenlijk een virus ontwerpen in een lab? Kan het virus tegen de zon? En de belangrijkste vraag: doet microbiologie het nou goed op Tinder?

Maar eerst gaan we op bezoek bij Joris, die uitkijkt op de Hollandsche Schouwburg. Hij heeft een passie voor de 'wondere onderwaterwereld', waar hij zich dan ook als advocaat voor inzet. Ook praten we met Klara over haar carrière als proftennisser. Ze zit op een speciale school voor jongeren die topsport doen en traint 20 uur per week.

De Straten van Amsterdam is ook op YouTube te vinden. 
Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart zie je waar we allemaal geweest zijn!